event_note Трибине
22.06.2018 - 22.06.2018 access_time 19.00

Трибина „Светосавски завет и југословенски мит – узлети и странпутице” 22. јуна у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Трибине
22.06.2018 - 22.06.2018 access_time 19.00

Трибина „Светосавски завет и југословенски мит – узлети и странпутице” 22. јуна у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Tрибина „Светосавски завет и југословенски мит – узлети и странпутице”, биће одржана у петак, 22. јуна у 19 часовa у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је Милован Балабан, историчар.

На трибини ће бити речи о смислу српске државе у светосавском цивилизацијском, културолошком и духовном оквиру. Исто тако говориће се о стварању југословенске државе, о интелектуалним струјањима и делима која су долазила од Срба преко Дрине, али и из Загреба, а која су у себи имала југословенски префикс, као и о расположењу према југословенској идеју у Србији која се, после дугог турског ропства модернизовала (не на немањићким темељима) и чија је елита била на путу европеизације и напуштања светосавских корена. Најснажнији акценат ће бити на југословенској идеологији и светосавском духу са објашњењем зашто је први био погрешан и погубан по српски народ и зашто је био суштинска негација православља и светосавског пута српског народа и српске државе.

Дакле, на трибини ће бити стављен акценат на мотиве српске елите који су је инспирисали да прихвати пројекат стварања заједничке државе. Колико је тај пројекат у складу са традиционалним историјским кодом српког народа, са његовом духовном вертикалом, те колико је елита одступила од заветне мисли и прихватила западноевропске духовне и интелектуалне матрице што је условило опредељење ка стварању велике и нехомогене заједнице Јужних Словена.

На крају ће се ставити нагласак на духовну суштину југословенског мита и светосавског завета, на то како су ова два погледа на живот и начина његовог практиковања имали утицаја на читаво друштво као и појединце, те какве последице трпимо данас као народ после доминантног експеримента у XX веку који се зове југословенство, као и на који начин српска елита треба у будућности да се понаша како би избегла негативне последице пројеката које спроводи.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања