event_note Трибине
21.03.2019 - 21.03.2019 access_time 19:00

Tрибина „Светосавље – национализам или духовни поглед на свет“ 21. марта у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Трибине
21.03.2019 - 21.03.2019 access_time 19:00

Tрибина „Светосавље – национализам или духовни поглед на свет“ 21. марта у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Tрибина „Светосавље – национализам или духовни поглед на свет“ биће одржана у четвртак, 21. марта у 19 часовa, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је Милован Балабан, историчар.

На трибини ће бити речи о најзначајнијој личности српске историје. Због судбоносне улоге током борбе за одређивањe српског народног пута, опредељења ка аутентичном стремљењу српског народа (духовним везивањем за ортодоксно хришћанство), проналажењу његовог идентитета и смисла – историјског, али и надисторијског, Свети Сава је често предмет спорења и неразумевања и међу самим Србима, а нарочито  странцима који његово учење и доживљај света карактеришу, најчешће тенденциозно и злонамерно, као основу за све српске национализме.

Национализам је реч и схватање модерног човека. Његово значење је добило коначни облик у Француској буржоаској револуцији као израз француског грађанства супротстављен племству и свештенству. Касније се он ширио по целој Европи имајући углавном позитивну конотацију. Но, сведоци смо да је модерна историја код неких народа изнедрила покрете који су сопствену нацију поставили изнад осталих, којима је нација постала модерни идол ком смо се клањали, чиме су изазвали глобалне хаосе приклањајући милионске жртве идолу “супериорне” нације. То је један од разлога (уз мотиве корпоративног света и глобалистичке идеологије који су друге природе) зашто модерни свет често третира национални израз као екстремизам.

Колико, и да ли уопште Светосавље има везе са модерним национализмима, што се често овом погледу на свет учитава као првородни грех, а све у циљу злонамерног оптуживања српског народа за савремена збивања на просторима Западног Балкана, биће обрађено на трибини. Колико је светосавље пре свега духовни поглед на свет, који не искључује и световност (духовно не негира већ превазилази световно, а само вулгаран и манихејски доживљај духовног може да претпоставља и тврди како духовно и световно једно друго искључују) нешто је што ће такође бити апострофирано и обрађено на трибини.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања