event_note Трибине
09.10.2019 - 09.10.2019 access_time 19.00

Трибина „Суочавање са прошлошћу – Слободна држава Конго” 09. октобра у клубу „Трибина младих”

location_on Трибина младих
event_note Трибине
09.10.2019 - 09.10.2019 access_time 19.00

Трибина „Суочавање са прошлошћу – Слободна држава Конго” 09. октобра у клубу „Трибина младих”

location_on Трибина младих

У оквиру циклуса Зеленa дебатa, трибина „Суочавање са прошлошћу – Слободна држава Конго“, биће одржана у среду, 09. октобра у 19 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и модератор је Данило Копривица.

Тридесет девета Зелена дебата је уводна сесија мини серијала „Суочавање са прошлошћу – искуства демократских друштава“. Живимо у времену у коме значајан део међународне јавности очекује од Србије и од српског друштва, да се суочи са недавном прошлошћу, сматрајући тај процес готово елиминационим тестом демократије. У трагању за могућим решењима, посегли смо за историјским примерима из двадестог века, на основу којих ћемо покушати да се подсетимо али и да научимо, како су се са властитом прошлошћу, суочила друштва која себе сматрају узорним демократијама.

Прва сесија је посвећена потресном сведочанству из велике афричке земље, готово саркастично назване Слободна држава Конго. Седамдесет и шест пута пространија од Белгије али далеко од интересовања белгијског друштва, које није одбијало благодети колонијане експлоатације, била је то корпоративна држава, тако рећи приватни посед белгијског краља Леополда Другог. Напокон откривена истина о невиђеној бруталности с почетка двадесетог века шокирала је свет, али је за милионе људи стигла прекасно.
Причаћемо о томе како се Брисел суочио са истином и са сузама, које су га деценијама градиле, и дебатовати на тему шта из овог искуства, могу да науче друштва бивше Југославије.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања