event_note Трибине
20.11.2019 - 20.11.2019 access_time 19.00

Трибина „Суочавање са прошлошћу – Немачка југозападна Африка” 20. новембра у клубу „Трибина младих”

location_on Трибина младих
event_note Трибине
20.11.2019 - 20.11.2019 access_time 19.00

Трибина „Суочавање са прошлошћу – Немачка југозападна Африка” 20. новембра у клубу „Трибина младих”

location_on Трибина младих

У оквиру циклуса Зеленa дебатa, трибина „Суочавање са прошлошћу – Немачка југозападна Африка“, биће одржана у среду, 20. новембра у 19 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и модератор је Данило Копривица.

Четрдесета Зелена дебата је друга сесија  серијала „Суочавање са прошлошћу – искуства демократских друштава“.

Живимо у времену у коме значајан део међународне јавности очекује од Србије и од српског друштва да се суочи са недавном прошлошћу, сматрајући тај процес готово елиминационим тестом демократије. У трагању за могућим решењима, посегли смо за новијим историјским примерима, на основу којих ћемо покушати да се подсетимо али и да научимо, како су се са властитом прошлошћу, суочила друштва која себе сматрају узорним демократијама.

Ова дебата је посвећена потресном историјском сведочанству из данашње Намибије, када је у колонијално време, почетком двадесетог века, ова територија носила назив Немачка југозападна Африка. Готово ништа што памтимо као сумануте нацистичке злочине током Другог светског рата, није мимоишло поносна и замало заувек уништена локална племена. Логори, медицински експерименти и прогон народа до уништења, те 1904. године, били су за цео свет довољно кобан предзнак, који, на жалост, није на време препознат и заустављен.

Причаћемо о томе како су се званични Берлин, али и цело немачко друштво, суочили са истином о почињеном геноциду и са патњом прогањаног, масакрираног и готово ишчезлог Хереро племена и дебатовати на тему, шта из овог исксутва, могу да науче друштва бивше Југославије.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања