event_note Трибине
28.01.2020 - 28.01.2020 access_time 19:00

Tрибина „Стварање Југославије – америчка улога“ 28. јануара у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Трибине
28.01.2020 - 28.01.2020 access_time 19:00

Tрибина „Стварање Југославије – америчка улога“ 28. јануара у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Tрибина „Стварање Југославије – америчка улога“ биће одржана у уторак 28. јануара у 19 часова, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је Милован Балабан, историчар.

На трибини ће бити речи о српском питању од друге половине XIX века. Мотивима који су инспирисали уједињење, остварено у заједничкој држави са Хрватима и Словенцима, Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, касније Југославији. Нарочито ће бити наглашен период Првог светског рата. Говориће се о конкретним радњама које је предузимала Влада Србије у правцу реализовања идеје заједничке јужнословенске државе, али и могућностима да створи проширену самосталну српску државу током Првог светског рата, као и корацима које су чиниле велике силе како би тај процес осујетиле или подржале.

Акценат ће бити стављен, како и наслов трибине каже, на деловање САД и њено понашање од уласка у рат до саме Версајске конференције, као и на координисаност, заједничке погледе и разилажења америчких и британских геостратешких планова. Покушаћемо да прикажемо колико је Британија била упорна у очувању Аустро-Угарске и када је и како дошло до промене става, што је имало за последицу подршку стварању Југославије, као и да ли је промену британске политике према Југославији иницирала Америка.

У складу са горе поменутим биће размотрен става Америке на Версајској конференцији и њен утицај који је помогао у процесу признања Југославије, али и утицај прекоокеанске силе у формирању новостворене државе, њеној структури и уређењу, као и значају за геополитичке планове САД везане за њено присуство у Европи.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања