event_note Трибине
23.04.2019 - 23.04.2019 access_time 18.00

Tрибина „Српски усуд у две Југославије“ 23. априла у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Трибине
23.04.2019 - 23.04.2019 access_time 18.00

Tрибина „Српски усуд у две Југославије“ 23. априла у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Tрибина „Српски усуд у две Југославије“ биће одржана у уторак, 23. априла у 18 часовa, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је Милован Балабан, историчар.

На трибини ће бити речи о стварању државе Југославије, узроцима и протагонистима њеног настајања, егзистирања, те смислу који је она имала у тадашњем Версајском систему (Краљевина Југославија) и Блоковској подели света (комунистичка Југославија). Такође, биће речи о интересима и утицајима великих сила приликом њеног стварања, функционисања током седамдесет година постојања, као и мотивима, пре свега западних сила на челу са САД-ом, које су довеле до њене демонтаже.

Оно што ће бити апострофирано на предавању је судбина и усуд српског народа у овој државној творевини. На претходним трибинама је констатовано да је југословенски експеримент могао настати онога тренутка када су Срби почели да напуштају свој заветни наратив, те је југословенство, прво монархистичко, а затим и комунистичко, лажним пројектима о људској срећи испунило духовну празнину која је настала у српском народу. Колико је то било погубно за народ мање-више је познато, али ипак ћемо подсетити на неке кључне ствари везане за духовно пропадање српког народа оличено у губитку историјског памћења, а последично и недостатку креативне визије за будућност нације.

На крају трибине биће покушано да се одговори како доћи до, пре свега, духовне обнове. Колико је то могуће, на који начин и којим темпом се то може постићи. Предавање ће се бавити како прошлошћу, тако и покушајем да се осветле стазе које би требало српски народ да следује у будућности.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања