event_note Трибине
11.03.2019 - 11.03.2019 access_time 18.00

Трибина „Српски национални идентитет – интегрално југословенство и титоизам“ 11. марта у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Трибине
11.03.2019 - 11.03.2019 access_time 18.00

Трибина „Српски национални идентитет – интегрално југословенство и титоизам“ 11. марта у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Tрибина „Српски национални идентитет – интегрално југословенство и титоизам“ биће одржана у понедељак 11. марта у 18 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је професор доктор Љубиша Деспотовић.

Стварање нове југословенске нације, гурала је српска политичка елита, штедро помагана од стране српске интелектуалне елите. Колико су били упорни у својим погрешним наканама с правом указује наш угледни историчар Василије Крестић када примећује да када је југословенство одбачено као националнла идеја, онда су се интегрални Југословени трудили да је наметну као државни идеју. Концепт нове синтетичке нације, који је био државни пројекат и покушај народног уједињења, одбијали су да прихвате хрватски и словеначки политичари као и интелектуалци. Сматрали су југословенску државу привременом политичком творевином, у чијем је окриљу олакшана фаза стварања и консолидације својих националних идентитета, а не југословенског који им се нудио, уз јасно дефинисан политички став да Југославију треба по сваку цену разбити већ првом историјском приликом.

Ако је у Краљевини Југославији на делу био идеолошки пројекат стварања интегралне југословенске  нације, у Брозовој Југославији се инсистирало да се под идеолошком формулом братства и јединства доврши другачији пројекат стварања више парцијалних синтетичких нација као договорних нација. Пре свега, Хрвата, Словенаца, Црногораца, Македонаца и Муслимана. Радило се о добро осмишљеном наставку програма геополитике идентитета који је смерао да се од закаснелих етничких пројеката  као делова регионалних идентитета, у историјском контексту  двеју југословенских држава,  коначно у другој половини  двадесетог века формирају  синтетички  идентитети етнија и изграде њихове националне државе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања