event_note Трибине
22.10.2018 - 22.10.2018 access_time 18.00

Tрибина „РЕВОЛУЦИОНАРНИ ЈАКОБИНИЗАМ ДИМИТРИЈА ЦЕНИЋА ” 22. октобра у Клубу „Трибина младих”

location_on Трибина младих
event_note Трибине
22.10.2018 - 22.10.2018 access_time 18.00

Tрибина „РЕВОЛУЦИОНАРНИ ЈАКОБИНИЗАМ ДИМИТРИЈА ЦЕНИЋА ” 22. октобра у Клубу „Трибина младих”

location_on Трибина младих

Tрибина „РЕВОЛУЦИОНАРНИ ЈАКОБИНИЗАМ ДИМИТРИЈА ЦЕНИЋА“, биће одржана у понедељак, 22. октобра у 18 часовa у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је др Љубиша Деспотовић.

Припадник покрета Светозара Марковића, до његовог потпуног разиласка почетком осамдесетих година, Димитрије Мита Ценић, је постао репрезент оне малобројне групе екстремних социјалиста у Србији, која је желела њен социјалистички преображај без обзира на социјалну цену. Фанатик социјалистичке идеје, Ценић је био поборник професионалног револуционарног ангажмана, који је оформљен на традицијама француског јакобинизма, добио специфично руску арому и инспирацију једног Нечајева. То је онај типично језуитски начин посматрања политике, који је почесто и код нас погрешно означаван као макијавелизам, који у сврху остварења властитих, овога пута револуционарних циљева, дозвољава употребу свих средстава па чак и примену најжешћег револуционарног насиља. Она по свом карактеру тоталитарна оптика социјализма коју је Талмон означио као јакобинску, а која је инсистирала на економском моменту једнакости, сматрајући питања политичких права и слобода другоразредним. Укратко формулисано, била је то политика револуционарног насиља у служби егалитарних циљева социјалистичке заједнице.
Појава и револуционарни концепт трансформације Србије у рецензији Мите Ценића, биће овде изложени, као репрезенти најрадикалније политичке опције која се појавила у политичком животу Србије деветнаестог века.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања