event_note Трибине
29.11.2017 - 29.11.2017 access_time 19.15

Трибина “Принц Ђорђе Карађорђевић – сенка над Србијом” 29. новембра у Клубу „Трибина младихˮ

location_on Трибина младих
event_note Трибине
29.11.2017 - 29.11.2017 access_time 19.15

Трибина “Принц Ђорђе Карађорђевић – сенка над Србијом” 29. новембра у Клубу „Трибина младихˮ

location_on Трибина младих

Tрибина “Принц Ђорђе Карађорђевић – сенка над Србијом” одржаће се у среду, 29. новембра у 19.15 часова у Клубу „Трибина младихˮ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је Милован Балабан, историчар. 

 

На трибини ће бити речи о контраверзном принцу, престолонаследнику који се одрекао престола, био интерниран петнаест година у Топоници код Ниша, ослобођен од стране Немаца 1941. године и као једини припадник династије Карађорђевића остао у земљи, где је дочекао дубоку старост и умро у својој 85. години живота, 1972. године.

Његово, често агресивно, понашање довело је до тога да се под притиском појединих политичких и дворских кругова, али и пропаганде која је долазила из домаће и аустријске штампе, одрекао престолонаслества 1909. године у корист свог брата Александра, будућег Краља Југославије. Има различитих размишљања о томе колико је притисак на њега био оправдан и колико је принц истински демонстрирао својим понашањем неспособност да преузме престо.

Нетипично понашање (изливи беса, вређања домаћих и страних високих личности, чак у неким тренутцима и склоност ка физичким обрачунима, манија гоњења која је попримала све израженије форме итд.) било је карактеристично за принца још од младости, али је оно нарочито почело да се испољава у годинама Првог светског рата, а кулминирало је у периоду 1922-25. година. Са друге стране красила га је, чини се, у појединим тренутцима огромна храброст чиме је подсећао на наше древне јунаке, а што се могло видети у ситуацијама када је све врило у Србији 1908. године после анексије Босне и Херцеговине од стране Аустро-Угарске, као и неретко на бојном пољу. Нарочито у бици на Мачковом камену где је и рањен.

Колико су велика очекивања од њега као престолонаследника и поређења са Вождом Карађорђем, чије је име носио, утицала на његову емотивну стабилност и колико су огромне обавезе пред које је био као престолонаследник постављен биле узрок испољавања његовог “душевног несклада”, као и то колико је тај несклад био стваран а колико политички монтиран (како у периоду када је био престолонаследник тако и касније када је његов случај често био у употреби појединих политичких структура у држави у циљу слабљења Краља и новостворене државе) биће посебно апострофирано на трибини.

Углавном (иако недовољно обрађена личност у српској истроиографији) на трибини ће бити учињен покушај објашњења самог принца (многи су га звали црна овца Карађорђевића) као и историјских околности у којима је живео, по многима човек према коме судбина није имала готово нимало милости.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања