event_note Трибине
29.03.2018 - 29.03.2018 access_time 19:00

Tрибина „Прича о Карађорђу“ 29. марта у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Трибине
29.03.2018 - 29.03.2018 access_time 19:00

Tрибина „Прича о Карађорђу“ 29. марта у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Tрибина „Прича о Карађорђу“, биће одржана у четвртак, 29. марта у 19 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је Милован Балабан, историчар.

На трибини ће бити речи о, по многима, најзначајнијој српској личности модерне историје. Због судбоносне улоге током борбе за слободу Карађорђе је од савременика добио титулу Вожда, која означава световног господара али у духовног путовођу српског национа. Карађорђе је подигао барјак слободе када је он у српском народу био потпуно угушен, када је после укудања Пећке патријаршије народ остао без најсигурнијег путовође у кривудавим светским вихоровима на вазда геополитички и цивилизацијски компликованом и турбулентном Балкану.

Отуд је Вождова улога била сложена, а његово вођство било усмерено ка стварању државе, али можда још више и слободe духовног крактера, односно опредељења народа зацртаног од Светог Саве у време сабора у Жичи 1221.г., а које је сведочио животом читав народ на Косову пољу. Ово потврђују речи Његошеве “Из мртвијех Срба дозва и дуну живот српској души”. Душа народна, ропска и “мртва”, као да је кроз Крађорђа проговорила и нашла свој ропством умртвљени импулс, који је опет повео Светосавским и Светолазаревским путем духовног оздрављења, као и духовне и световне раализације.

У причама о Крађорђу као да духовни значаја Вожда није довољно истакнут. Отуд ће трибина, наравно уз све историјске околности и чињенице, покушати да се усмери на овај део Карађорђеве личности, као и на духовни значај појава као што су Вожд и устанак, или револуција српког народа почетком XIX века.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања