Трибина “Политичка модернизација Србије, конзервативизам напредњака 19. века, западњаштво без демократије” 10. августа у Клубу „Трибина младих“

Тип најаве: Трибине
Датум: 10/08/2018 До: 10/08/2018
Време: 19.00
Локација: Трибина младих

Tрибина “Политичка модернизација Србије, конзервативизам напредњака 19. века, западњаштво без демократије”, биће одржана у петак, 10. августа у 19 часовa у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је проф. др Љубиша  Деспотовић.

На предавању ће се излагати политички програм Напредне странке из 19. века. На примеру Напредне странке – напредњака, најбоље се може сагледати сва антиномичност српског политичког бића. Пренапрегнута у жељи да Србију уреди по нормама и стандардима европских узора, ова ће политичка опција остати разапета између несумњиве либералне инспирације и антидемократизма своје политичке праксе. По потенцијалима и намерама изразити модернисти, напредњаци ће у великој мери поништити свој модернизам, евидентном недемократском владавином. Оптуживани за дворску странку, они су то одиста и били, колико својом заслугом, толико још и више заслугом социјалне структурираности српског друштва тога времена, које осим “радикалског мора”, и није имало значајнији социјални слој, на којем би се могао утемељити и учврстити један модеран европски програм. Напредњаци су били елитна група европски образованих интелектуалаца која је истакла програм либералних промена за модернизацију земље, али није сматрала да се оне могу постићи увођењем демократије.

2Shares

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language