Трибина “Политичка модернизација Србије – кнез Михаило и просвећени бирократизам полицијске државе” 7. јуна у Клубу „Трибина младих“

Тип најаве: Трибине
Датум: 07/06/2018 До: 07/06/2018
Време: 18:30
Локација: Трибина младих

Tрибина “Политичка модернизација Србије – кнез Михаило и просвећени бирократизам полицијске државе”, биће одржана у четвртак, 7. јуна у 18.30 часовa у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је проф. др Љубиша  Деспотовић.

Намера нам је да у овом предавању покушамо да маркирамо оне елементe Михаилове политике који су указивали на један, по својој политичкој суштини конзервативан али свакако атрикулисан, концепт политичког развоја Србије. Кнез Михаило је чини нам се био једини владалац у свом веку у Србији који је имао визију њеног развоја, и који је ту визију експлицирао на начин једног политичког програма. Михаило је имао европска схватања о држави и њеним задацима; зато, кад је на рушевинама уставобранитељског режима изграђивао свој лични режим, ново државно уређење замишљао је засновано на законитости и реду. Он је приступио унутрашњим реформама и не тражећи одобрење из Цариграда. Иако је тај програм носио лични печат, јер кнез није могао или није желео да око себе окупи политичку странку, која би том програму дала озбиљније политичке перспективе и снагу, он није изгубио ништа од политичке релеванције и значаја за модерну политичку историју Србије у борбама за њену убрзану модернизацију.

3Shares

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language