Tрибина “Напојени западњачким духом: прилог школовању српских интелектуалаца у Паризу до Великог рата” 7. маја у Клубу „Трибина младих“

Тип најаве: Трибине
Датум: 07/05/2018 До: 07/05/2018
Време: 18:00
Локација: Трибина младих

Tрибина “Напојени западњачким духом: прилог школовању српских интелектуалаца у Паризу до Великог рата” биће одржана у понедељак, 7. маја у 18 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је др Александра Колаковић.

Стицање образовања у француским универзитетским центрима од 1841. године, када је упућен први државни стипендиста (благодејанац) на студије, до 1914. године имало је снажан утицај на формирање српске интелигенције, а посредно и на српско друштво и организовање државе. Највећи број српских студената у Француској студирао је медицину (51%) и права (37%), а остали књижевност, природне науке или су се усавршавали на војним и уметничким школама. Предавaње настоји да укаже на промене које су настале у српском друштву њиховим повратком из Француске, као и да осветли значај њиховог боравка у Француској у контексту развоја француско-српских односа.

Tags:

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language