event_note Трибине
26.12.2019 - 26.12.2019 access_time 19:00

Tрибина „Карађорђевићи и Обреновићи – националне визије и светосавско утемељење“ 26. децембра у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Трибине
26.12.2019 - 26.12.2019 access_time 19:00

Tрибина „Карађорђевићи и Обреновићи – националне визије и светосавско утемељење“ 26. децембра у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Tрибина „Карађорђевићи и Обреновићи – националне визије и светосавско утемељење“ биће одржана у четвртак 26. децембра у 19 часова, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је Милован Балабан, историчар.

На трибини ће бити речи о две српске нововековне династије. Темељи обе се налазе у почецима српског националног буђења и борбе за ослобођење од турског ропства. У националној херојској борби, с почетка XI века, изникле су личности Карађорђа и Милоша. Национално буђење тражило је неког попут митског хероја, као што је Карађорђе, док је лагано формирање државе потребовало личност рационалну и стрпљиву попут Милоша.

Ипак оваква условна подела тешко може оштро раздвојити ова два доминантна лика српке ослободилачке епопеје. Другим речима и Милош је био херој, као што је и Карађорђе водио успешно државу током Првог српског устанка. Дакле, иако горе наведене основне карактеристике могу да се нагласе, не сме се изгубити из вида да су Карађорђе и Милош континуитет стварања модерне српске државе. Милош је наставио тамо где је Карађорђе стао, Милошеве Србије не би било без Карађорђа и устанка на чијем је он челу био.

Такође, на трибини ће бити речи о владарима обе династије, односно покушаћемо да објаснимо колико су настављачи обе династије били компатибилни са њиховим оснивачима и колико је основано говорити о Карађорђевићима као национал-романтичарима и Обреновићима као национал-прагматичарима, као и колико су овакве квалификације условне, те да ли је ипак у политици настављача обе династије доминантан континуитет вођења државе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања