event_note Трибине
28.08.2017 - 28.08.2017 access_time 19 часова

Трибина “Југославија – реализација националне идеје или напуштање српског мита”

location_on Трибина младих
event_note Трибине
28.08.2017 - 28.08.2017 access_time 19 часова

Трибина “Југославија – реализација националне идеје или напуштање српског мита”

location_on Трибина младих

Tрибина историчара Милована Балабана „Југославија – реализација националне идеје или напуштање српског мита“ одржаће се у понедељак 28. августа у 19 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Гост трибине биће Фата Егановић, дипломирани филолог.

 

На трибини ће бити речи о стварању Југословенске државе, конкретним радњама које је предузимала Влада Србије у том правцу током Првог светског рата, као и корацима које су чиниле велике силе како би тај процес осујетиле или подржале. Акценат ће бити стављен на понашање Велике Британије током рата и њено (наводно) залагање за Велику Србију. Оно је варирало од понуда из Лондонског уговора до размишљања (која истина нису никада прихваћена у Форин офису) да Велика Србија уђе у унију са Аустроугарском монархијом. Исто тако биће речи о ставу Француске и осталих великих сила, као и коначном прелому и прихватању, али и разлозима за прихватање, српског националног циља из Нишке декларације из 1914. о стварању заједничке државе Јужних Словена.

 

Исто тако биће речи о интелектуалним струјањима и делима која су далазила од Срба преко Дрине, али и из Загреба, а која су у себи имала југословенски префикс. Пре свега о деловању Јосипа Јурија Штросмајера, његовој визији јужнословенског уједињења, али и о Илирском покрету Људевита Гаја. Такође на трибини ће се обрадити и значај заједничког језика, као и језичких реформи и усаглашавања током XIX века међу Јужним Словенима.

 

Можда најснажнији акценат на трибини биће дат на мотиве српске елите да се крене у пројекат стварања заједничке државе. Колико је тај пројекат у складу са традиционалним историјским кодом српког народа, са његовом духовном вертикалом, те колико је елита одступила од заветне мисли и прихватила западноевропске духовне и интелектуалне матрице што је условило опредељење ка стварању велике и нехомогене заједнице Јужних Словена.

 

На крају ће се ставити нагласак на створену државу, њено функционисање. Покушаће да се да историјска рекапитулација егзистирања државе, као и процена колико је она била (не)прихватљива за српски и остале њене народе, те на који начин српска елита треба у будућности да се понаша како би избегла негативне последице пројеката које спроводи.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања