event_note Трибине
31.10.2018 - 31.10.2018 access_time 19.00

Трибина „Есад Паша Топтани – српски пријатељ и(ли) тиранин из Тиране“ 31. октобар у клубу „Трибина младих”

location_on Трибина младих
event_note Трибине
31.10.2018 - 31.10.2018 access_time 19.00

Трибина „Есад Паша Топтани – српски пријатељ и(ли) тиранин из Тиране“ 31. октобар у клубу „Трибина младих”

location_on Трибина младих

У оквиру циклуса Зеленa дебатa, трибина „Есад Паша Топтани – српски пријатељ и(ли) тиранин из Тиране“, биће одржана у среду,  31. октобра у 19 часова у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор програма  и модератор је Данило Копривица, политиколог.

Двадесет седма по реду Зелена дебата, замишљена је као уводна сесија у теме из занимљиве, и донекле заборављене историје. У фокусу ће бити загонетне личности и значајни догађаји који су и те како утицали на друштвене токове времена коме су припадали.

Есад Паша Топтани је потицао из веома богате и моћне земљорадничке породице. Био је  шеф личне гарде султана Абдула Хамида II, а током Балканских ратова командовао је одбраном Скадра, који је после седмомесечне борбе и великих црногорских губитака, предао војсци Краљевине Црне Горе. Јуна 1915. године, на његов позив, 20.000 српских војника и жандара је ушло у Албанију, дајући му успешну подршку. Одмах потом, 28. јуна, на Видовдан, потписао је  споразум о реалној унији (конфедерацији) Албаније и Србије.

Био је заштитник проласка српских трупа кроз Албанске планине. Донео је наређење да се српски динар има сматрати важећим платним средством и да локално становништво, има обавезу да српској војсци пружи сваку врсту подршке.

Убијен је у Паризу 1920. године од стране посланика и сународника и то непосредно пре одласка у Тирану на своју инагурацију за краља Албаније. Савремена албанска историогрaфија га представља као једног од највећих издајника албанских интереса, називајући га „тиранином из Тиране“. Био је заговорник политике „Балкан балканским народима“, учесник у пробоју солунског фронта и велики противник реализацији аустроугарских интереса на Балкану.

На српском војничком гробљу у париском предграђу Тије,  међу 756 православних крстова, налази се и један исламски полумесец.

 

Контакт:  [email protected]www.facebook.com/ZelenaDebata

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања