event_note Tribine
24.10.2018 - 24.10.2018 access_time 18.00

Tribina „Dostojevski – San smešnog čoveka“ 24. oktobra u klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih
event_note Tribine
24.10.2018 - 24.10.2018 access_time 18.00

Tribina „Dostojevski – San smešnog čoveka“ 24. oktobra u klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih

Tribina „Dostojevski – San smešnog čoveka“, biće održana u sredu, 24. oktobra u 18 časova u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je Milovan Balaban, istoričar.

Na tribini će biti obrađena pripovetka San smešnog čoveka, velokog ruskog pisca F. M. Dostojevskog. Ne slučajno. U ovoj pripoveci kao da se otkriva esencija celokupnog životnog stava Dostojevskog. Glavni lik ovog štiva je i antiheroj i heroj, pri čemu je način njegovog preobraženja obrađen na neobičan način, ali među ruskom inteligencijom i jedinim mogućim – kroz san koji priča smešan čovek.

Izgleda da je san „smešnom čoveku“ otkrio istinu, čime se napaćeni čovek (na neki način i simbol svih nas) spasao samoubistva. Kroz san je junaku otkriven novi, obnovljeni i preobraženi život i to u trenutku kada je odlučio da se još pre noći neizostavno ubije. Posle sna heroj pripovetke kao da na dar dobija novi život kroz doživljaj suštinskog preobražaja i preporoda. On taj dar čvrsto želi da prihvati i podeli sa čitavim čovečanstvom i odlučuje da sada živi novi život, da iskoristi novu egzistencijalnu mogućnost.

Na tribini će posebno biti apostrofiran doživljaj heroja pripovetke, kakav su samo najređi izabranici mogli tako snažno osetiti. To je tragika čovekovog bića, kao i sagledavanje, ali u samom sebi, uzroka te tragike. Ali i preobražaj, koji kada čovek doživi počinje da se na jedan tajanstven način oseća stvarno kriv za sva stradanja, kako svoja tako i čitavog roda ljudskog (ali ne na patološki način) i stvarno odgovoran za sve i svakoga na zemlji. Pripovetka San smešnoga čoveka je neposredan izraz takvog saznanja i osećanja o sebi lično.

Forma pripovetke, odnosno objavljivanje najviše punoće života kroz san kod Dostojevskog je motivisana, mislimo, zato što pisac ima u vidu rusku inteligenciju, koja je većim delom vaspitana i obrazovana na evropski način, koju je zahvatila zapadnjačka reka, zapadnjački duh antropocentričnosti protivan autentičnom pravoslavnom duhu Hristocentričnosti. Otud se heroj pripovetke ne libi da kaže kako san sniva smešan čovek, ali san koji objavljuje punoću istine koja je najviša sinteza života.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja