event_note Трибине
17.09.2019 - 17.09.2019 access_time 18:00

Tрибина „Деловање Хизмет покрета и његове политичке последице“ 17. септембра у КЦНС

location_on Трибина младих
event_note Трибине
17.09.2019 - 17.09.2019 access_time 18:00

Tрибина „Деловање Хизмет покрета и његове политичке последице“ 17. септембра у КЦНС

location_on Трибина младих

Tрибина „Деловање Хизмет покрета и његове политичке последице“, биће одржана у уторак, 17. септембра у 18 часовa у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је MA Мирела Лончар.

Један од транснационалних религијских актера који је активан у данашњем свету јесте и Гуленов покрет или Хизмет покрет (служба). Овај покрет је формиран шездесетих година прошлог века у секуларној Републици Турској.  Оснивач Хизмет покрета је бивши турски имам Мухамед Фетулах Гулен.  Гуленов покрет се „формално“ декларише као друштвени покрет утемељен у вредностима ислама. Циљ овог покрета јесте стварање транснационалног друштва – златне генерације идеалних људи (altin nesil).

Гуленов покрет се од деведесетих година прошлог века проширио  изван граница републике Турске и формирао институције и организације, првенствено образовног карактера, свуда на свету. Међутим, оно што је битна чињеница која нас упућује на праву природу деловања Гуленовог покрета јесте покушај пуча 15. јула 2016. године у Републици Турској. Овај круцијални догађај мења перцепцију разумевања и природе деловања Гуленовог  транснационалног исламског покрета, како у Републици Турској, тако и у другим земљама у којима је овај покрет присутан. Да је Гуленов покрет и политички покрет који има за циљ преузимање политичке моћи настојаћемо да прикажемо на нашем предавању.

Мирела Лончар је  докторанткиња Факултета политичких наука Универзитета у Београду и ауторка научне монографије „Основе политичког деловања Хизмет покрета“.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања