event_note Трибине
14.12.2022 - 14.12.2022 access_time 18:00

Трибина „Академик Дарко Танасковић – светионик српске интелектуалне аристократије” 14. децембра у КЦНС

location_on Трибина младих
event_note Трибине
14.12.2022 - 14.12.2022 access_time 18:00

Трибина „Академик Дарко Танасковић – светионик српске интелектуалне аристократије” 14. децембра у КЦНС

location_on Трибина младих

Трибина посвећена стваралаштву Дарка Танасковића под називом „Академик Дарко Танасковић – светионик српске интелектуалне аристократије” биће одржана у среду 14. децембра у 18 часова у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. У програму ће учествовати: епископ бачки проф. др Иринеј Буловић, проф. др Ненад Кецмановић, проф. др Миле Бјелајац, проф. др Жељко Симић, академик Дарко Танасковић и модератор трибине Александар Ђурђев. Организатор трибине је Институт за политичко умрежавање.

Мало је људи, не само у Србији већ и у Европи и свету, који се могу похвалити тиме да су истовремено једни од најбољих универзитетских професора, дипломата, књижевника и књижевних преводилаца. Још мање је оних којима муслимански свет признаје да познају боље ислам него већина припадника ове религије. Ретко ко се може поносити чињеницом да је био успешан амбасадор своје земље у два потпуно различита света, попут Турске и Ватикана, као и да је из оба места отишао као пријатељ својих домаћина и као увек радо виђен гост у будућности. На прсте једне руке могу се избројати они који су добили ордење од Српске православне цркве, Свете столице и Малтешког витешког реда. У свакој земљи човек оваквих карактеристика био би сматран за суво национално благо достојно чувања и уважавања. Такав човек је Дарко Танасковић, српски универзитетски професор, академик, књижевник, књижевни преводилац, дипломата, исламолог и филолог оријенталиста. Човек који је деценијама своје знање несебично преносио не само студентима већ и широј јавности кроз своје текстове који су често били пророчког карактера, а увек у служби заштите државних и националних интереса. Не треба заборавити ни његову беспрекорну дипломатску каријеру која је на понос не само њему лично већ и целој нацији, јер је имала привилегију да је у најбољем светлу представља један истински ерудита, човек истанчаног осећаја за тактичност, особа аристократских манира и држања, те полиглота који подједнако добро говори арапски и турски као и француски, италијански, енглески и руски језик. Човек попут Дарка Танасковића најмање што заслужује од домаћих интелектуалаца и шире јавности уопште јесте признање за његово стваралаштво и прегалништво, а које ће у среду 14. децембра 2022. године у 18 часова у Културном центру Новог Сада уприличити Институт за политичко умрежавање. Чињеница да ће у програму учествовати истински представници српске духовне и интелектуалне елите попут епископа бачког проф. др Иринеја Буловића, проф. др Милета Бјелајца, проф. др Жељка Симића и модератора трибине Александра Ђурђева, говори у прилог томе да ће ова трибина уистину бити место на ком ће се творити мудре мисли и дела. Како доликује домаћинској и самосвесној нацији попут српске, ред је да се горостасу српске интелектуалне мисли одужимо оваквом врстом признања још за његовог живота, јер његова дела су већ бесмртна и представљаће неугасли светионик будућим поколењима.

Коментари

Петар Петар

Како је неко добро смислио да овако значајна имена изађу заједно у јавност.Да се чује.Било би одлично кад би могли доћи и у мању средину.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања