event_note Трибине
29.05.2018 - 29.05.2018 access_time 19.00

Трибина “27. март 1941. – реализација или суицид једног народа” 29. маја у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Трибине
29.05.2018 - 29.05.2018 access_time 19.00

Трибина “27. март 1941. – реализација или суицид једног народа” 29. маја у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Tрибина “27. март 1941. – реализација или суицид једног народа”, биће одржана у уторак, 29. маја у 19 часовa у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је Милован Балабан, историчар.

Опредељење 27. марта 1941. увек је актуелна тема у српској историографији, али и књижевности, антропологији као и другим облицима сазнања, укључујући и духовни поглед на свет, где се тадашње опредељење сагледава кроз духовну вертикалу народа расуђујући колико је оно у складу са заветним опредељењем, односно косовским предањем. И данас је ова тема актуелна, како због геополитичке датости у којој се Србија налази, тако и услед егзистенцијалних и универзалних одговора, али и путоказа које она нуди једном народу.

На трибини ће бити обрађени интердисциплинарно аспекти овога догађаја, али ће се покушати дати и одговор који поставља наслов саме трибине. Да ли је у питању реализација народне историје, духовности и етике, па самим тим и потпуне афирмације вековног народног опредељења, или незрелост и несхватање светске политике, опасности која се надвила над земљом, те услед тога неодговорно понашање елите и самоубилачки чин народа.

О овој теми мишљења су опречна. Она и данас деле народ, као и његове елитне представнике. Но, овај догађај је потребно разумети и о њему непрестано расуђивати, јер је он репрезент честих избора кроз историју која су Србима била наметана, па чак услед тога постала и народни усуд. Отуд се о овој теми може рећи увек нешто ново и тиме допринети расветљавању духа 27. марта 1941., као што се проучавањем овог датума и догађаја може допринети правилнијем решавању актуелних дилема што нацију чини спремнијом да одговори савременим изазовима и искушењима.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања