event_note Циклус
08.06.2013 access_time 18 сати

Светозар Цветковић, глумац – Глумац и сцена

Циклус: "Шта је сценски дизајн?"
location_on Трибина младих
event_note Циклус
08.06.2013 access_time 18 сати

Светозар Цветковић, глумац – Глумац и сцена

Циклус: "Шта је сценски дизајн?"
location_on Трибина младих

Светозар ЦветковићУ свом предавању Светозар Цветковић ће говорити о глумцу и његовој/њеној појави на сцени – шта одређује глумца и шта он, или она, одређују на сцени. О томе у којој мери оно што глумац ствара на позорници зависи од амбијанта у коме се налази.
О питању да ли глумац и сам својом појавом мења дизајн сцене, њен облик, али и суштину. Колико добра појава глумца и његово добро извођење утичу на нашу, гледаочеву, перцепцију догађаја на сцени. Да ли дизајн подразумева само визуелни или и звучни дизајн, као и да ли је и само извођење глумца неки облик дизајна – дизајн речи, дизајн облика стварања улоге,
дизајн мелодије. Колико је широк појам дизајна у ономе што глумац својом појавом и својим извођењем ствара на сцени.
Какав је простор глумца и интерактивност стварања самосвојног дизајна, улоге и представе. Јесмо ли робови облика, и је ли облик само дизајн?

Светозар Цветковић (Београд, 1958) је глумац и продуцент. Дипломирао је глуму на Факултету драмских уметности у Београду.
Године 1980. прикључио се ансамблу позоришта „Атеље 212“ где и данас ради као глумац. У међувремену, сарађивао је са многим позоришним трупама и позориштима у Загребу, Сплиту, Будви, Новом Саду, Марибору, Љубљани, итд. Играо је у близу шездесет дугометражних играних филмова, ТВ-серија и драма произведених, најчешће, у некадашњој Југославији, као и Србији и Црној Гори.
Гостовао је у различитим позоришним продукцијама у Југославији, Канади, Аустрији, Швајцарској, Енглеској, Словенији и Хрватској.
Награђиван је за глумачки рад на свим важнијим филмским и позоришним фестивалима у Југославији, Србији, Црној Гори, итд.
Био је управник позоришта „Атеље 212“. Ванредни је професор Нове академије уметности у Београду и Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања