event_note Циклус
22.02.2014 - 22.02.2014 access_time 19 сати

Шопен као инспирација

Циклус: "Нови звучни простори"
location_on Велика сала
event_note Циклус
22.02.2014 - 22.02.2014 access_time 19 сати

Шопен као инспирација

Циклус: "Нови звучни простори"
location_on Велика сала

КЦНС сваке године традиционално организује концерт поводом Шопеновог рођендана. Концерти су тематски посвећени осветљавању различитих аспекта његовог уметничког стварања и представља јединствени уметнички програм на нашим просторима, јер је спој едукативног концерта за популарисање класичне музике са врхунским нашим и страним извођачима.
Шопен је један од највећих композитора и омиљен је у најширим слојевима публике. Уједно он је био узор и инспирација многим великим ауторима и поставио је стандарде за форме као што су полонезе, мазурке, прелиди, ноктурна, а директно или индиректно имао је велики утицај на развој наше музичке културе. Поред клавира омиљени инструмент Шопена је био виолончело.
Ове године представиће се наши уметници млађе генерације који раде са великим успехом у иностранству: челиста Драган Ђорђевић (Љубљана, РТВ оркестар), челисткиња Тамара Савић (Белгија, The Exclusive strings) и пијаниста Александар Ђермановић (London Royal College of Music).
Програм ће водити и о делима говорити и извођач дела програма, пијаниста Милан Миладиновић, доцент на АУНС.

Програм изводе
Драган Ђорђевић, виолончело  (Ljubljana, RTV orkestar)
Тамара Савић, виолончело  (Belgija The Exclusive strings)
Александар Ђермановић, клавир(London Royal Colledge of Music),
Милан Миладиновић, клавир ( АУНС )

Модератор :
Милан Миладиновић

Улаз слободан!
Добро дошли!

Драган Ђорђевић – виолончело

Како га штампа  и критичари описују, једна од најоригиналнијих уметничких личности своје генерације.  Драган Ђорђевић је са шест година почео да учи виолину по “Сузуки методи” у Школи за музичке таленте у Ћуприји, а три године касније опредељује се за виолонцелло,  у класи проф. Реље Ћетковица. Године 1996. уписује Факултет музицке уметности у Београду, у класи проф. Сандре Белић. Убрзо затим постаје соло челиста камерног ансамбла Гудачи Св. Ђорђа, са којим је остварио велики број концерата и снимака за радио и многе телевизијске куће . Дипломирао је 2000. године и добио награду универзитета уметности за најбољег студента генерације. Исте године добија енглеску стипендију и уписује магистарске студије на Guildhall школи за музику и драму у Лондону, у класи проф. Стефана Попова. За врема школовања у Лондону свирао је у Лондонском Симфониском Оркестру и био гостујући соло челиста Northern синфоније. 2002. наставља усавршавање у Немачкој на Високој школи за музику у Есену, у класи проф. Young Chang Cho-а. Лауреат је међународних конкурса у Стрези, Лауреати Орфеја, Петар Коњовић, Jeunesses  Musicales у Београду, специјалну награду публике Златна харфа и специјална награда удрузења композитора за најбоље извођење задате композиције, специјална награда у Маркнојекирхену и две специјалне награде на такмичењу Антонио Јанигро у Загребу. Усавршавао се код Мисе Мајског, Бориса Пергаменчикова, Колина Дејвиса, Дејвида Такеноа, Александра Федорченка, Тобијаса Кјунеа, Станислава Аполина, Владимира Менделсона. као и на курсевима камерне музике са члановима Велиндзер, Такач, Мелос, Албан Берг квартета. Концертира по многим земљама: Шведска, Француска, Кореја, Русија, Белгија, Швајцарска, Словенија, Немачка, Велика Британија, Бугарска, Румунија, Холандија, Грчка… као и на фестивалима City of London Festival, БЕМУС, НОМУС, НИМУС, ПРОМС (Victorija Museum), Sion Valais festival, FESTIVAL D’AUVERS SUR-OISE, Котор Арт,Град театар Будва, Биенале Загреб, Охридско Лето, Лауреати Катје Попове, ЧЕЛО ФЕСТ у Београду, где је један од програмских селектора и члан Уметничког већа.
Као солиста наступао је са Bergische Symfoniker, Београдском филхармонијом, Kammer Philarmonie Amade, Bamberg Kammerorchester, Симфонијским оркестром РТС, Плевенском филхармонијом, Camerata Serbika, Македонском филхармонијом, Симфонијским оркестром југоисточне Европе, Симфонијским оркестром ФМУ,  Војвођанским симфоничарима… Такође је наступао и са ансамблом СОНЕМУС-Сарајево. Сарађивао је са уметницима као сто су Slomo Mintz, Itamar Golan, Piter Skaltrop, Tan Dun, Leslie Howard, Jordan Dafov, Džon Adams, Nemanja Radulović, Mihail Serbahov, Minco Mincev, Young Chil Lee и многи други.
Драган је веома посвећен и камерној музици. Са виолинистима Романом Симовићем, Милошем Петровићем и виолистом Бранком Кабадаићем  чини  квартет РУБИКОН, који после низа успешних концертних турнеја сврстао себе међу водеће квартете своје генерације. Такође је и члан ансамбла Viva Cello из Есена и камерног  оркестра  Double Sens . У Априлу 2011 добио је позив од маестра Валерија Гергиева  и постао гостујући соло челиста Симфонијског оркестра Мариског Театра а  новембра 2012 је добио место соло челисте у Симфонијском оркестру РТВ Словеније. Од октобра 2004. предаје на Факултету музичке уметности у Београду.

Тамара Савић – виолончело

Тамара Савић  је почела да свира виолончело са 5 година , а већ са 12  је освојила Прву Награду на престижном европском такмичењу Коциан у Чешкој .
Студирала у САД  на еминентним универзитетима, као што су Cleveland Institute of Music и Harid Conservatory на Флориди, са светски познатим челистима, као што су Роналд Леонард , Ричард  Арон, Јохана Перон. 1993. године постаје најмлађи победник међународног  такмичења у Сарасоти ( САД ).
Добитница је стипендије из Фонда Reina Sofia у Мадриду ,где је студирала са Иваном Монигетијем .
По  повратку у Србију снима и издаје свој први солистички CD  за највећу издавачку кућу у бившој Југославији  ПГП-РТС .
Иза себе поред 15 освојених првих награда на такмичењима у земљи и иностранству.  Има велики број наступа као солисткињаса West-Cost Symphony Orchestra ( САД ) , Симфонијским оркестром Радио телевизија Србије, Vienna Woman Chamber Orchestra (Аустриа) , Београдском филхармонијом, Оркестром Народног позоришта Београда  и многим другим.
Од 2006.године ради на позицији соло виолончело у Бриселском “ Charlemagne Orchestra  for Europe “ , који сачињавају најбољи инструменталисти из целог света , где је једино она представница Србије. Са овим оркестром наступала је у најпрестижнијим концертним дворанама Европе ,као што су Concertgebow Amsterdam , Luxembourg Philharmonie , Palais  De Beaux Arts итд.
Од  2010 Тамара је члан белгијске атракције , познатог електро гудачког квартета  “ The Exclusive  Strings “ , са којима наступа по свим континентима са око 150  наступа у сезони . Са овом групом Тамара Савић је званични кандидат Belgijeza Eurosong  2014 .  У 2012. на највећем RTL TV Show “ Beat The Best “ у Холандији,  победили су у музичкој категорији . Истовремено од краја 2007  Тамара Савић је Ko-Director ,Ко-Оснивач и соло челисткиња оркестра “ Алмазиан “ . У 2013  у Француској изашао је CD оркестра “ Алмазиан “ испред етикете Sony Music , у партнерској сарадњи са Француском државном телевизијом. За веома кратак  период  постојања Тамара и  “ Алмазиан“  се појављују на ТВ станицама широм света  , наступају на многим фестивалима , укључујући и Србију ,  међу којима су најзначајнији отварање Првог Кустендорф  филм & мјузик фестивала   2008,   и изузетно успешан концерт пред више  од 10.000  људи на затварању фестивала  EXIT  2008 .
На  позив Емира Кустурице оркестар  “ Алмазиан “ у   2010. је снимио музику за његов  филм који је у најави   “  Cool  Water “ , у продукцији Џонија Депа , као и за нови филм Емира Кустурице  „On The Milky Road “ , где се снимање приводи крају . У главној улози је Моника Белучи.
У 2013. познати француски ТВ канал М6 снимио репортажу о Тамари Савић .
Тамара Савић је официјелни музичар Sony Music Artist .

Александар Ђермановић – клавир

Александар Ђермановић, пијаниста, је тренутно на мастер студијама на Краљевском музичком колеџу у Лондону, у класи професора Иана Џонса (Ian Jones) и Дмитри Алексеева  (Dmitri Alexeev). Добитник је пуне RCM стипендије (Royal College of Music), пуне ABRSM стипендије, као и подршке Lee Abbey награде и  Henry Wood  фонда.
Паралелно студира и  мастер студије на Академији уметности у НовомСаду, у класи професора Дориана Лељака. Освојио је пуну стипендију за престижне Artist Diploma студије на Краљевском колеџу за предстојећу годину.
Александар је свирао у салама по целој Европи: Rachmaninoff сала (Москва), Steinway сала (Лондон), Amaryllis концертна сала (Лондон), Pump-room сала (Bath), у концертним салама у Данској, Assembly Hall (Tunbridge Wells), St. Martin’-in-the-Fields (Лондон) итд.
Наступао је са оркестрима попут Royal Tunbridge Wells Symphony Orchestra, Locrian ансамблом као и са ансамблом Camerata Akademica.
У марту 2013. је постао клавирски асистент у класи професора Дориана Лељака на Академији уметности  у Новом Саду.

Милан Миладиновић, клавир

Милан Миладиновић је доцент на АУНС.  Клавир је почео да учи са тринаест година и за само шест година завршио је нижу и средњу музичку школу, у Нишу, у класи проф. Боривоја Младеновића. Редовне и магистарске студије клавира завршио је на АУНС, у класи проф. Светлане Богино. Као ДААД стипендиста дипломирао је на Univesität der Künste у Берлину, у класи проф. Фабио Бидинија. Похађао је мајсторске курсеве клавира код многих врхунских пијаниста и педагога: Наум Штаркман, Владимир Огарков, Владимир Фелтсман, Александар Слободијаник, Јефим Бронфман, Еуген Инђић, Константин Богино, Мартино Тиримо, Емануел Красовски, Оxана Јаблонскаја, Еарл Вајлд,  Дмитри Башкиров, Николај Петров, Лесли Хауард… Добитник је бројних награда на домаћим и интернационалним такмичењима: I награда Такмичење младих пијаниста Југославије (Ниш, 1994, 1995, 1996.), III награда на интернационалним такмичењима Ф. Шопен Нови Сад, 1997.и Јакоб Флиер  New Paltz, САД, 2001, I награде на интернационалним такмичењима Balkan Youth Festival, ( Грчка, 2001). Georges Cziffra (Беч, Аустрија, 2004) и Tel Hai Concerto competition (Израел, 2004)
Добитник је стипендија Краљевског дома Карађорђевића, Краљевине Норвешке, а такође је добитник и престижне немачке стипендије ДААД и стипендије Yamaha, као и специјалног признања од Универзитета у Новом Саду за изузетне резулатате у уметности. Са нарочитим успехом је одржао велики број тематских реситала и предавања.
Имао је преко 200 наступа у најзначајнијим дворанама у  Србији и Црној Гори, а наступао је и у Италији, Аустрији, Немачкој, Русији, САД-у, Норвешкој, Грчкој, Израелу, Холандији, Енглеској и Бразилу, на фестивалима НИМУС, НОМУС, БЕМУС, Будва Град театар, Piano Summer in New Paltz (САД), International Keyboard Institute and Festival New York (САД). Наступао је са Нишким симфонијским оркестром, Новосадским камерним оркестром, Оркестром Академије уметности из Новог Сада, Војвођанском филхармонијом и Израелским симфонијским оркестром, диригентима Анатолијем Новицким, Бундит Унгрангсе, Клаудио Вандели, Андрејем Бурсаћем, Весном Шоуц и  Мандy Роданом. Снимао је за Радио Ниш, Нишку телевизију, ТВ5, РТС, ТВ и радио Војводину, Грчку државну телевизију ЕРТ3, Израелску телевизију и Холандску државну телевизију.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања