event_note Ciklus
22.05.2013 access_time 20 sati

Sonata za violu, violinu i violončelo (Povodom 180 godina od rođenja Johanesa Bramsa)

Ciklus: Paviljon muzike
location_on Druga lokacija: Gradska kuća, Svečana sala
event_note Ciklus
22.05.2013 access_time 20 sati

Sonata za violu, violinu i violončelo (Povodom 180 godina od rođenja Johanesa Bramsa)

Ciklus: Paviljon muzike
location_on Druga lokacija: Gradska kuća, Svečana sala

Marko Miletić, violončelo

Osnovne i master studije je završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Imrea Kalmana, a specijalizaciju na Schwob School of  Music u Kolumbusu (SAD) u klasi prof.Wendy Warner.

Dobitnik je vipše nagrada,a kao solista i član kamernih ansambala nastupao u Nemačkoj, Francuskoj, SAD, Austriji, Mađarskoj, Belgiji, Sloveniji. Zaposlen je na AUNS kao stručni saradnik. Reosnivač je i solo čelista orkestra Camerata Academica.

Marko Miletić

 

Jožef Bisak, viola,

Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu,u klasi prof. Polovina Dušice. Od 2006. godine, na mestu solo viola, zaposlen je u orkestru opere  Srpskog narodnog pozorišta, stalni je član i Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Žebeljan orkestra, No borders orchestra i kamernog orkestra Camerata Academica. Nastupao je na svim najznačajnijim festivalima u Srbiji, na Međunarodnoj tribini kompozitora  itd.) 2012. godine je osnovao Novosadski gudački kvartet .

 Jožef Bisak

 

Robert Lakatoš, violina

Završio je osnovne i master studije u klasi prof. Dejana Mihailovića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Usavršavao se na Zürcher Hochschule der Künste u Cirihu, u klasi prof. Rudolfa Koelmana. Dobitnik je mnogih prvih i specijalnih nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Nastupao je kao solista u Italiji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Izraelu, Americi, Rumuniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori.

Svira na violini J.B.Vuillaume 1850, iz privatne kolekcije gudalara Vladimira Radosavljevića.

 Robert Lakatoš

 

Miroslav Popović, diplomirao na AUNS u klasi prof. Vladimira Ogarkova. Dobitnik je niza nagrada i priznanja, među kojima je i Prva nagrada na Memorijalu „I. Bajić“ 2002. godine. Nastupa solistički, u kamernim ansamblima i sa orkestrom. Ostvario je snimke za RTV Novi Sad. Profesor je klavira u somborskoj Srednjoj muzičkoj školi od 2008. godine.

Miroslav Popović

 

Sanja Lukovac je osnovne i master studije završila na AUNS u klasi prof. Rite Kinke, dalje školovanje nastavlja na specijalističkim i doktorskim studijama na FMU u Beogradu. Dobitnica je mnogih nagrada u zemlji i u inostranstvu. Trenutno je zaposlena na FILUM u Kragujevcu kao saradnik u nastavi  za glavni predmet klavir.

 Sanja Lukovac

Tijana Simonović  je osnovne akademske, kao i postdiplomske studije klavira, završila je u klasi prof. Svetlane Bogino, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.  Osvajala je brojne nagrade i ostvarila zapažene rezultate na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima. Nastupa kao solista i kamerni izvođač. Nastupala je u Italiji, Francuskoj, Rusiji. Zaposlena je na AUNS u zvanju Samostalnog stručnog saradnika korepetitora na Katedri za gudačke instrumente.                                                                                                                                                                                                                          

 Tijana Simonović

 

P R O G R A M

 

Sonata za violončelo i klavir br.2 F-dur,op.99

-Allegro vivace

-Adagio affettuoso

-Allegro passionato

-Allegro molto

 

Marko Miletić,violoncelo

Tijana Simonović,klavir

 

 

Sonata za violu i klavir br.1 f – mol,op.120

-Allegro appassionato

-Andante un poco Adagio

-Allegretto grazioso

-Vivace

 

Jožef Bisak,viola

Miroslav Popović,klavir

 

 

 Sonata za Violinu i Klavir br. 1, op.78 G-dur

 – Vivace, ma non troppo

 – Adagio

 – Allegro molto moderato 

 

Robert Lakatoš,violina

Sanja Lukovac,klavir

 

 

O Sonatama

 

Sonatu za violončelo i klavir F-dur Brams je napisao 1886.godine,dvadeset godina posle prve sonate u e-molu i posvetio ju je čelisti Robertu Hausmanu, koji je i prvu učinio popularnom i koji je kasnije imao čast da premijerno izvede zajedno sa Jozefom Joahimom i Bramsov dupli koncert. Sonatu je započeo posle boravka u Švajcarskoj,čijim je pejzažima bio oduševljen i smatra se da je upravo njih oslikavao u ovoj sonati. 

 

Sonata za violu i klavir f-mol originalno je napisana za klarinet i klaviir 1894.godine i zajedno sa drugom sonatom za klarinet i klavir u Es-duru predstavlja poslednje Bramsovo kamerno delo. Brams je vepć rešio da se penzioniše 1890.godine,ali ubrzo upoznaje klarinetistu Richarda Mulhfelda i biva zanesen njegovim tonom i muziciranjem,pa rešava da napise više dela za klarinet među kojima i ove sonate. Sam je odmah napravio i transkripcije ovih sonata za violu i klavir.

 

Sonata za violinu i klavir G-dur pisana je tokom leta 1878. i 1879.godine i premijerno izvedena 8.novembra 1879. u Bonu. Trostavačna je i u sva tri stava Brams je koristio tematski materijal iz svojih solo pesama „Reenlied“ i „Nachklang“ op.59,zbog čega je sonata poznata i kao Kišna sonata.

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja