event_note Изложба
19.03.2019 - 01.04.2019 access_time 19.00

Серија дигиталних принтова „Просторне варијације“ ауторке Марије Лабудовић Пантелић од 19. марта у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
19.03.2019 - 01.04.2019 access_time 19.00

Серија дигиталних принтова „Просторне варијације“ ауторке Марије Лабудовић Пантелић од 19. марта у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Серија дигиталних принтова „Просторне варијације“ ауторке Марије Лабудовић Пантелић биће свечано отворена у уторак 19. марта у 19 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Изложбу можете погледати од уторка 19. марта до 01. априла.

 

 

„Серија дигиталних принтова Марије Лабудовић Пантелић, под називом „Untitled“, настаје у последње три године, као део уметничко-истраживачког пројекта у оквиру рада на докторским студијама из уметности, на Факултету примењених уметности, Универзитета уметности у Београду.

Полазиште у истраживању перцепције и доживљаја који произилазе из потенцијала текстила и фотографије као и њиховог садејства, Марија Лабудовић Пантелић налази у истраживању у области неуронауке. Та истраживања подсећају да се људски мозак милион година уназад развијао без дигиталне стимулације, док време у којем ми живимо данас, носи непознаницу која ће одредити нашу будућност. Нове неуронске путање, које се развијају код генерације такозваних дигиталних домородаца, представљају пречице које им омогућавају другачији поступак усвајања информација.

Марија доводи у однос материјалну структуру текстила са фотографским записом, инсистирајући на посебности текстилног медија у контексту преноса вибрација (са акцентом на његовим акустичним и апсорпцијским својствима), и фотографије као извора визуелних информација које утичу на организацију утисака примљених чулима.

У фотографијама које ствара, Марија из мноштва текстилних и фотографских „честица“ изолује само поједине визуелне информације. Садржај тих фотографија, непрепознатљив оку које очекује да ишчита одређени спектар уобичајених информација, има за циљ да стимулише нове емоционалне и психолошке динамике перцептивне когниције. На изложби представљена серија фотографија је усмерена ка имагинацији нових естетских релација између уметничког рада и посматрача, односно нове осећајности.“

Проф. Јадранка Симоновић

 

Марија Лабудовић Пантелић је докторанд Факултета примењених уметности у Београду где је и дипломирала 2008. године на смеру Дизајн текстила. Добитница је награде „Фонд Ива Врињанин“ за 2006/07. годину, Факултет примењених уметности. Члан је УЛУПУДС-а. Члан је савета галерије Дома културе у Ивањици. Од 2010. ради у Музеју примењене уметности у Београду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања