event_note Izložba
30.03.2015 - 11.04.2015 access_time 19 časova

SELENA JUNAČKOV – IZLOŽBA FOTO-VIDEO INSTALACIJA

location_on Mali likovni salon
event_note Izložba
30.03.2015 - 11.04.2015 access_time 19 časova

SELENA JUNAČKOV – IZLOŽBA FOTO-VIDEO INSTALACIJA

location_on Mali likovni salon

 

„Pozicija 1.“ u Malom likovnom salonu

 

Izložba foto-video instalacija „Pozicija 1.“ Selene Junačkov

biće otvorena u ponedeljak 30. marta od 19 časova

u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Izložba će trajati do 11. aprila.

selena1

Selena Junačkov

Rođena je u Beogradu 1981. godine. Diplomirala je fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2008. godine. Master studije iz oblasti likovne umetnosti na studijskom programu za Nove likovne medije završila je 2011. godine u okviru iste institucije. Završila je Alternativni program ženskih studija i studija roda na Fakultetu političkih nauka 2012. godine. Postaje član ULUS-a 2013. godine. Učesnica je brojnih izložbi i radionica u zemlji i inostranstvu.

„… Izložba POZICIJA 1. koncepcijski ne odudara od ranijih utoliko što se delom koriste sredstva koja su već na ranijim izložbama viđena (fotografija, video projekcija, predmeti iz fundusa artefakata…)

Rad, čijoj prezentaciji prisustvujemo, povezuje različita mesta i odabrana stanja čiji je zajednički imenitelj stradanje. Konkretno, reč je o ateljeima u „Kuli“ na Starom sajmištu i o inscenaciji koja povezuje središnje mesto nacionalnog pamćenja sa holokaustom i oživljavanjem prostora najranijeg sećanja iz detinjstva u kome se sa prizorima ličnog i kolektivnog sećanja smenjuje naslućivanje genetskog zapisa u senci traumatične prošlosti – sadašnjosti.

Ta tema, traume i stvaralačkog trijumfa, obrazuje polove između kojih se razvija mito-motorika različitih konstrukcija identiteta. Svaka naknadna recepcija događaja rekonstruiše proces sećanja i individualno iskustvo u kreativnom činu pretvara u zajedničko kao u dodatno. Pojmovno i diskurzivno širenje tumačenja traume dovodi nas do  izuzetne studije Alaide Asman koja se pita: „… Da li, i kada i kako se individulano sećanje može prevesti u kolektivno pamćenje koje dobija prenosiv oblik i kakvi problemi nastaju prilikom takvog transfera sećanja?“ Dominantna perspektiva u  istraživanju pamćenja danas je vezana za pitanje prošlosti kao konstrukciji koju ljudi razvijaju prema potrebama i mogućnostima svoje aktuelene stvarnosti…“

Iz uvodnog teksta mr. Svetlane Knežević

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja