event_note Изложба
30.03.2015 - 11.04.2015 access_time 19 часова

СЕЛЕНА ЈУНАЧКОВ – ИЗЛОЖБА ФОТО-ВИДЕО ИНСТАЛАЦИЈА

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
30.03.2015 - 11.04.2015 access_time 19 часова

СЕЛЕНА ЈУНАЧКОВ – ИЗЛОЖБА ФОТО-ВИДЕО ИНСТАЛАЦИЈА

location_on Мали ликовни салон

 

„Позиција 1.“ у Малом ликовном салону

 

Изложба фото-видео инсталација „Позиција 1.“ Селене Јуначков

биће отворена у понедељак 30. марта од 19 часова

у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада.

Изложба ће трајати до 11. априла.

selena1

Селена Јуначков

Рођена је у Београду 1981. године. Дипломирала је фотографију на Академији уметности у Новом Саду 2008. године. Мастер студије из области ликовне уметности на студијском програму за Нове ликовне медије завршила је 2011. године у оквиру исте институције. Завршила је Алтернативни програм женских студија и студија рода на Факултету политичких наука 2012. године. Постаје члан УЛУС-а 2013. године. Учесница је бројних изложби и радионица у земљи и иностранству.

„… Изложба ПОЗИЦИЈА 1. концепцијски не одудара од ранијих утолико што се делом користе средства која су већ на ранијим изложбама виђена (фотографија, видео пројекција, предмети из фундуса артефаката…)

Рад, чијој презентацији присуствујемо, повезује различита места и одабрана стања чији је заједнички именитељ страдање. Конкретно, реч је о атељеима у „Кули“ на Старом сајмишту и о инсценацији која повезује средишње место националног памћења са холокаустом и оживљавањем простора најранијег сећања из детињства у коме се са призорима личног и колективног сећања смењује наслућивање генетског записа у сенци трауматичне прошлости – садашњости.

Та тема, трауме и стваралачког тријумфа, образује полове између којих се развија мито-моторика различитих конструкција идентитета. Свака накнадна рецепција догађаја реконструише процес сећања и индивидуално искуство у креативном чину претвара у заједничко као у додатно. Појмовно и дискурзивно ширење тумачења трауме доводи нас до  изузетне студије Алаиде Асман која се пита: „… Да ли, и када и како се индивидулано сећање може превести у колективно памћење које добија преносив облик и какви проблеми настају приликом таквог трансфера сећања?“ Доминантна перспектива у  истраживању памћења данас је везана за питање прошлости као конструкцији коју људи развијају према потребама и могућностима своје актуелене стварности…“

Из уводног текста мр. Светлане Кнежевић

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања