event_note Ciklus
14.09.2013 access_time 21 sat

SAMSON I DELILA – dramska poema, Laza Kostić

Ciklus: "Poetski teatar"
location_on Druga lokacija: ITD Galerija - Petrovaradinska tvrđava, kod sata
event_note Ciklus
14.09.2013 access_time 21 sat

SAMSON I DELILA – dramska poema, Laza Kostić

Ciklus: "Poetski teatar"
location_on Druga lokacija: ITD Galerija - Petrovaradinska tvrđava, kod sata

LAZA KOSTIĆ

SAMSON

I DELILA

*dramska poema

 

Režija: IVAN PRAVDIĆ

 

Samson: ERVIN HADŽIMURTEZIĆ

Delila: VIŠNJA OBRADOVIĆ

Likovi Filišćana: KRISTINA JEVTOVIĆ

Likovi Izrailjaca: ANA VRBAŠKI

Askalonski knez: MARKO DINJAŠKI

Korifej: IVAN PRAVDIĆ

Muzika: ALICE IN WONDERBAND

samson i delila

 

Subota, 14. septembar 2013. u 21 sat

ITD Galerija, Petrovaradinska tvrđava, kod sata.

 

Broj mesta ograničen!

Rezervacije na telefon 0638700581

Ulaz slobodan!

 

Reč reditelja:

Pozvan da napišem tekstić za programsku knjižicu panično shvatam: nemam šta reći, napisati. Sve je u predstavi. I žalom štrihovani Kostićevi stihovi, i ostale reči, reči, reči… i ćutanja; i radnje koje jedva čekamo i one koje ne smemo da izvedemo pred publikom; i urlici bola i sekstaze i šapati nežnosti i brige. Samson i Delila su se zavoleli u davnom dobu, pre više hiljada godina. Kakve su se predstave tada igrale? Kakve su se mogle izvoditi? Kako bi priča o neobuzdanoj strasti bila bitna za gledaoce? Kako ostvariti u živoj ljudskoj igri ukrštaj neobuzdane romantičnosti emocija junaka i racionalnu preciznost Kostićevog jezika? Kako proces proba da bude inovativan kada postavljamo tekst čvrste strukture i stila, pisan pre skoro sto pedeset godina?

Kriterujum rediteljskog procesa bio mi je permanentni izazov i promena, nadograđivanje i nužno rasturanje otkrivene samozadovoljne forme. Time smo postigli da nivo igre predstave bude iznenađujuć i intrigantan, jer poput života izmiče želji za kontrolom koju izvođači traže ne bi li se osetili sigurnim u nepoznatom mraku scene ispunjenom očekivanjima gledalaca. U našoj predstavi tu nesigurnost smo pojačali igrom koja je u potpunosti okružena očima, ušima, dušama, telima posetilaca. Publika sedi, stoji, igra po ivici kruga u kojem se zapliće i raspliće tragična pletenica strasti, savesti, miline, bola…

Prožimaju se suprotnosti, kao i u životu, a sada na sceni, smešnog i strašnog, nežnog i grubog, ljubavi i dužnosti, ceremonije i transa, erosa i tanatosa, itd. u neprekidnom „sudaru izobilja razigranih dveju sila: od omraze, od omilja…“

Samson i Delila, šta nam oni znače danas? Kakve sve veze dramska poema Laze Kostića može da ima sa savremenim gledaocem? Mnoge, jer ritualno odigravamo umesto drugih svu destruktivnu neobuzdanost kako lične strasti tako i želje za vlašću, ali, za razliku od „stvarnog“ života u kome se trudimo da bližnje sačuvamo svojih tragičnih postupaka, ovde u zaštićenom prostoru teatra dopuštamo i kontrolišemo to nužno uništenje pokrenuto hibrisima junaka.

I još važnije, najvažnije: pokazujemo u čemu se od tih davnih vremena nismo promenili: u potrebi da volimo i budemo voljeni.

Ivan Pravdić

 

Autori predstave:

Višnja Obradović (1982.), glumica ansambla Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, igrala u više predstava i filmova. Glumački se specijalizovala u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Danskoj, Italiji. Osvojila nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u okviru takmičarskog programa filmskog festivala Cinema City za ulogu u filmu “Zlatna liga” Ognjena Isailovića. Bavi se pedagogijom scenskog pokreta.

Ervin Hadžimurtezić (1981.), glumac ansambla Pozorišta mladih, Novi Sad, nagrađivan, obrazovao se na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Radio kao stalni saradnik u SNP-u u Novom Sadu, Narodnom pozorištu u Somboru, Narodnom pozorištu u Beogradu, Pozorištu mladih u Novom Sadu, u produkcijama “Infanta”, itd.

Kristina Jevtović (1990.), glumica, studentkinja master studija glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Igra u nagrađenoj monodrami za decu “Razvod”.

Ivan Pravdić (1975.), vanredni profesor Dramaturgije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i predavač iz oblasti višemedijske umetnosti i dizajna vremena. Sa predstavama, performansima, ambijentima, akcijama, poezijom, participacijama publike, radionicama i videom učestvovao na festivalima i simpozijumima u Austriji, Nemačkoj, Kanadi, Rusiji, Holandiji, Portugalu, Turskoj i celim Balkanom.

Ana Vrbaški (1978.) i Marko Dinjaški (1973.) su Alice in WonderBand. Sarađuju sa umetnicima koji se bave scenskim pokretom i savremenim plesom, video umetnicima i slikarima, pesnicima, glumcima i tako istražuju i grade specifičan muzičko-scenski izraz. Od 2011. godine, na poziv urednika književne redakcije KCNS, sarađuju, uz Ivana Pravdića, na projektu „Poetski teatar“ Kulturnog centra Novog Sada.

(snimak premijere:http://www.youtube.com/watch?v=faSBWSojwOg)

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja