event_note Циклус
14.09.2013 access_time 21 сат

САМСОН И ДЕЛИЛА – драмска поема, Лаза Костић

Циклус: "Поетски театар"
location_on Друга локација: ITD Galerija - Петроварадинска тврђава, код сата
event_note Циклус
14.09.2013 access_time 21 сат

САМСОН И ДЕЛИЛА – драмска поема, Лаза Костић

Циклус: "Поетски театар"
location_on Друга локација: ITD Galerija - Петроварадинска тврђава, код сата

ЛАЗА КОСТИЋ

САМСОН

И ДЕЛИЛА

*драмска поема

 

Режија: ИВАН ПРАВДИЋ

 

Самсон: ЕРВИН ХАЏИМУРТЕЗИЋ

Делила: ВИШЊА ОБРАДОВИЋ

Ликови Филишћана: КРИСТИНА ЈЕВТОВИЋ

Ликови Израиљаца: АНА ВРБАШКИ

Аскалонски кнез: МАРКО ДИЊАШКИ

Корифеј: ИВАН ПРАВДИЋ

Музика: ALICE IN WONDERBAND

samson i delila

 

Субота, 14. септембар 2013. у 21 сат

ITD Galerija, Петроварадинска тврђава, код сата.

 

Број места ограничен!

Резервације на телефон 0638700581

Улаз слободан!

 

Реч редитеља:

Позван да напишем текстић за програмску књижицу панично схватам: немам шта рећи, написати. Све је у представи. И жалом штриховани Костићеви стихови, и остале речи, речи, речи… и ћутања; и радње које једва чекамо и оне које не смемо да изведемо пред публиком; и урлици бола и секстазе и шапати нежности и бриге. Самсон и Делила су се заволели у давном добу, пре више хиљада година. Какве су се представе тада играле? Какве су се могле изводити? Како би прича о необузданој страсти била битна за гледаоце? Како остварити у живој људској игри укрштај необуздане романтичности емоција јунака и рационалну прецизност Костићевог језика? Како процес проба да буде иновативан када постављамо текст чврсте структуре и стила, писан пре скоро сто педесет година?

Критерујум редитељског процеса био ми је перманентни изазов и промена, надограђивање и нужно растурање откривене самозадовољне форме. Тиме смо постигли да ниво игре представе буде изненађујућ и интригантан, јер попут живота измиче жељи за контролом коју извођачи траже не би ли се осетили сигурним у непознатом мраку сцене испуњеном очекивањима гледалаца. У нашој представи ту несигурност смо појачали игром која је у потпуности окружена очима, ушима, душама, телима посетилаца. Публика седи, стоји, игра по ивици круга у којем се заплиће и расплиће трагична плетеница страсти, савести, милине, бола…

Прожимају се супротности, као и у животу, а сада на сцени, смешног и страшног, нежног и грубог, љубави и дужности, церемоније и транса, ероса и танатоса, итд. у непрекидном „судару изобиља разиграних двеју сила: од омразе, од омиља…“

Самсон и Делила, шта нам они значе данас? Какве све везе драмска поема Лазе Костића може да има са савременим гледаоцем? Многе, јер ритуално одигравамо уместо других сву деструктивну необузданост како личне страсти тако и жеље за влашћу, али, за разлику од „стварног“ живота у коме се трудимо да ближње сачувамо својих трагичних поступака, овде у заштићеном простору театра допуштамо и контролишемо то нужно уништење покренуто хибрисима јунака.

И још важније, најважније: показујемо у чему се од тих давних времена нисмо променили: у потреби да волимо и будемо вољени.

Иван Правдић

 

Аутори представе:

Вишња Обрадовић (1982.), глумица ансамбла Српског народног позоришта у Новом Саду, играла у више представа и филмова. Глумачки се специјализовала у Великој Британији, Француској, Данској, Италији. Освојила награду за најбоље глумачко остварење у оквиру такмичарског програма филмског фестивала Cinema City за улогу у филму „Златна лига“ Огњена Исаиловића. Бави се педагогијом сценског покрета.

Ервин Хаџимуртезић (1981.), глумац ансамбла Позоришта младих, Нови Сад, награђиван, образовао се на Академији уметности у Новом Саду. Радио као стални сарадник у СНП-у у Новом Саду, Народном позоришту у Сомбору, Народном позоришту у Београду, Позоришту младих у Новом Саду, у продукцијама „Инфанта“, итд.

Кристина Јевтовић (1990.), глумица, студенткиња мастер студија глуме на Академији уметности у Новом Саду. Игра у награђеној монодрами за децу „Развод“.

Иван Правдић (1975.), ванредни професор Драматургије на Академији уметности у Новом Саду и предавач из области вишемедијске уметности и дизајна времена. Са представама, перформансима, амбијентима, акцијама, поезијом, партиципацијама публике, радионицама и видеом учествовао на фестивалима и симпозијумима у Аустрији, Немачкој, Канади, Русији, Холандији, Португалу, Турској и целим Балканом.

Ана Врбашки (1978.) и Марко Дињашки (1973.) су Alice in WonderBand. Сарађују са уметницима који се баве сценским покретом и савременим плесом, видео уметницима и сликарима, песницима, глумцима и тако истражују и граде специфичан музичко-сценски израз. Од 2011. године, на позив уредника књижевне редакције КЦНС, сарађују, уз Ивана Правдића, на пројекту „Поетски театар“ Културног центра Новог Сада.

(снимак премијере:http://www.youtube.com/watch?v=faSBWSojwOg)

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања