event_note Радионица
16.11.2017 - 17.11.2017 access_time 16:00

RADIONICA ZA JAZZ DUO

location_on Трибина младих
event_note Радионица
16.11.2017 - 17.11.2017 access_time 16:00

RADIONICA ZA JAZZ DUO

location_on Трибина младих

RADIONICA ZA JAZZ DUO

 

Četvrtak, 16. novembar, u 16 sati

Kulturni centar Novog Sada, Klub „Tribina mladih“

Voditelji radionice: Jasna Jovićević, saksofon i Uroš Šećerov, udaraljke

Petak, 17. novembar, u 16 sati

Studio za art integralnu improvizaciju Vladimir Labat Rovnjev, Popovica

Voditelji radionice: Uroš Šećerov, udaraljke, Jasna Jovićević, saksofon

 

JASNA JOVIĆEVIĆ, saksofon

Rođena Subotičanka, diplomirala na Muzičkoj Akademiji Franc List u Budimpešti, na smeru jazz saksofon i stekla magistarsku diplomu York University u Torontu, iz muzičke kompozicije. Takođe se školovala u SAD-u, Brazilu i Austriji. Dobitnica je prve nagrade na Međunaronom Takmičenju Etno Muzike u Milanu, druge nagrade na Međunarodnom Balkan Art festivalu u Ljubljani, kao i treće nagrade na takmičenju za najbolju jazz kompoziciju Mađarske Jazz Federacije. Jasna je izabrana da predstavlja Srbiju i Crnu Goru na XII Evropskom Bijenalu Mladih Umetnika 2005 u Napolju, kao i 2016. na festivalu Kulturnih centara u Parizu “Jazzycolours”. Svirala je sa istaknutim muzičarima u Mađarskoj, celoj Evropi i Kanadi. Provela nekoliko godina na studijskim putovanjima u New Yorku, Banfu, San Francisku, Španiji i Italiji. 2008. izdala svoj debi album “Invented Reality” sa originalnim kompozicijama i aranžmanom, sa cenjenim muzičarima lokalne scene Toronta, 2013 album „Zvuk ptica”, а 2015 „Travellers“ sa grupom DharmA, u Srbiji, 2017 sa New Spark jazz Orchestrom “Live”, ženskog regionalnog big benda čiji je vođa i pokretač. Krajem godine izlazi njen nov album Jasna Jovićević Sekstet – „Flow Vertical“, koji je jedan od prvih rezultata njenog istraživanja u polju „svesne improvizacije“.

Poslednjih desetak godina takođe radi i u prosveti, kao profesor flaute, saksofona, muzičke teorije i istorije, metodike muzičkog, vokalno instrumentalne nastave, na nivou srednje muzičke škole i fakulteta. Momentalno je profesorka na Višoj školi strukovnih studija u Subotici.

Nastupala je po čitavoj Evropi, Južnoj i Severnoj Americi u raznim projektima sa istaknutim umetnicima. Nakon 16 godina, vraća se u Srbiju 2008.,gde radi i svira sa cenjenim domaćim muzičarima. (Vasil Hadžimanov, Bisera Veletanlić, Rambo Amadeus, Boris Kovač i sl) a takođe radi autorsku muziku grupu Improv Kolektiv od 2009. Godine. Započinje projekat Dharma 2013, 2015 duo sa Gabrielom Koso a kasnije i prvi regionalni ženski orkestar, New Spark Jazz Orchestra, koji su i sada aktivni. (www.nsjo.org ). Sekstet započinje sa radom 2016, i njihov album izlazi ove godine.

Školujući se u Indiji, Sloveniji i Italiji, stekla je sertifikat učitelja hatha joge, završila edukaciju za operativnog trenera joge u Srbiji i vodi svoj joga centar „Iskra joga” u Subotici. Specijalizovala se u Nada jogi – joga koja koristi zvučnu frekvenciju kao glavni alat.

Autor je i vođa umetničko edukativnih projekata za decu i savremenu umetnost kroz nevladinu organizaciju, Udruženje građana “Artrust”, čija je i predsednica. Najpoznatiji projekti su „Mjuziklaža”, „Improv Kolektiv Internacionalna muzička rezidencija”, „12 Tona muzike” i  „Zvuk ptica”, (www.artrust.org.rs,www.igraona.edu.rs).Vodi edukativne i umetničke projekte kroz podršku Evropsku Kulturnu Fondaciju, Ministarstvo Kulture, Balkana Art & Culture Fund, SIDA, Pokrajinski sekretarija za kulturu i mnogi drugi.

www.jasnajovicevic.com

 

UROŠ ŠEĆEROV

Uroš Šećerov rođen je 1956. godine u Novom Kneževcu. Svoj prvi bend osnovao je sa drugarima sa igrališta, još u osmogodišnjoj školi. Kasnije se njegovo muzičko iskustvo i razvoj vezuju za čuvenog Vojislava Brkovića (Voya Bee).Godine 1976. Je imao prvi javni nastup u Studiu “M“, Radio Novi Sad. Nakon toga je započeo svoju profesionalnu karijeru u Plesnom Orkestru RTV (Radio Televizija Vojvodine), gde je svirao dugi niz godina. Bio je stalni gost Big Benda RTV Ljubljana i Beograd.

Godine izgradnje i definisanja karijere obeležene su kvalitetnim kreativnim radom, odličnim profesionalnim odnosom i saradnjom sabrojnim muzičarima kao što su: Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Milivoj Mića Marković, Lazar Tošić, Mimo Mitrović, Slobodan Marković, Ratko Divjak, Petar Ugrin, Joža Privšek, Tone Janša, Lado Jakše, Dani Gančev, Wolfgang Reisinger, Beat Fuerer, Robert Riegler, Oliver Gatttringer, Laurinha Bandeira, Mitar Subotić Suba, Milan Mladenović, Voki Kostić, Miša Blam, Stejpko Gut, Mikan Zlatković, Rudolf Tomišič.

Na projektu „Lala Balkans impresions“ svirao je sa legendama kao što su: Lala Kovačev, Bora Roković, Vojin Draškoci, Vlatko Stefanovski, Goce Dimitrovski, Orkestar Feata Sejdića, Paganke…

Kao već izgrađeni perkusinoista Uroš je upoznao svetsku legendu Tony Scott-a, sa kojim je intenzivno sarađivao u periodu od dve godine. Rad i druženje sa njim mu je donelo ogromno iskustvo i definisalo je njegovu estetiku u muzici.

Svirao je sa svetskom legendom, trubačem Duškom Gojkovićem u njegovom All-Star Big Bendu i snimio CD pod nazivom „Handsfull of Soul“. Iz tog vremena datira i njegov odnos sa muzičarima kao što su Brad Leali, Tomonao Hara, Peter King, Vito Giordano, Michael Lutzeier, Phil Abraham, Manuel Rocheman, Auwi Geyer, Butch Kellem i Branko Pejaković.

Od 2014. Sarađuje sa čuvenim violinistom Roby Lakatoš i „GYASS“ bendom sa kojima se nalazi na turneji i snima CD.

Specijalni segment u razvoju, radu i komponovanju pripada četrdesetogodišnjoj kreativnoj saradnji, muzičkom eksperimentisanju i improvizacijama samultimedijalnim umetnikom i vajarom Vladimirom Labatom Rovnjevim. Bilo je brojnih zajedničkih nastupa na koncertima, izložbama, umetničkim manifestacijama… Godine 1979. je sa Labatom snimio LP album koji se bavio temom zaštite i očuvanja životne sredine. Zvanično je to prvi ekološki LP album na svetu. U ovom segmentu rada sarađivao je zajedno i sa Vukom Kulenovićem, Zoranom Hristićem i drugim brojnim umetnicima.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања