event_note Ciklus
24.04.2013 access_time 19,30 sati

Prostori i figure (izbor iz nove srpske poezije, Službeni glasnik, 2012)

Ciklus: Otvorena vrata
location_on Tribina mladih
event_note Ciklus
24.04.2013 access_time 19,30 sati

Prostori i figure (izbor iz nove srpske poezije, Službeni glasnik, 2012)

Ciklus: Otvorena vrata
location_on Tribina mladih

 

Učestvuju: Vladimir Stojnić, priređivač i Bojan Samson

 

O autoru

VLADIMIR STOJNIĆ je rođen 1980. godine u Beogradu.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 2005. godine. Poeziju, kratke priče, prevode i književne prikaze objavljivao je u brojnim domaćim i regionalnim književnim časopisima, dnevnim listovima, antologijama i zbornicima. Pesme su mu prevedene na poljski, francuski i engleski jezik. Prevodi sa engleskog jezika i uređuje elektronski časopis za savremenu poeziju Agon (www.agoncasopis.com) i poetski blog Jurodivi. Živi u Zemunu.

Knjige poezije: Vreme se završilo (Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“, Čačak, 2008, elektronsko izdanje: „Vreme se završilo“, Jurodiva knjižara), Fotoalbum (Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, Kraljevo, 2010); Czas się zakończył (prevod na poljski jezik, Maximum, Krakow, 2011) i Poziv na saučesništvo (Mostart, Zemun, 2011).

 

O knjizi

Da li je moguće u jednoj sumarnoj i panoramskoj knjizi predstaviti aktuelnu srpsku poeziju mlađe generacije u njenoj fluidnosti i raznolikosti, a pritom ne podleći generalizacijama, prećutkivanjima, spornim podrazumevanjima i raznim drugim oblicima uopštavanja koja su netačna u istoj meri u kojoj su i tačna? Pesničko stasavanje brojnih autora koji su, ne samo preko poezije već i teorijskim doprinosom, prevođenjem, uređivačkim poslom i esejistikom, sve više prisutni u književnom životu, pokazuje da je jedan takav napor potreban i osnovan. Kako objektivni izbori, pregledi ili antologije poezije po mišljenju priređivača ne postoje, tako je i izbor koji je pred čitaocima subjektivan, i odraz je afiniteta priređivača kako na nivou izbora pesnika, tako i na nivou izbora pesama.(Vladimir Stojnić)

 

Autori/ke zastupljeni u ovom izboru:

Bojan Vasić, Ana Seferović, Marko Stojkić, Siniša Tucić, Goran Korunović, Uroš Kotlajić, Jasmina Topić, Jelica Kiso, Ognjen Petrović, Petar Matović, Maja Solar, Danica Pavlović, Dragan Radovančević, Bojan Savić Ostojić, Nikola Živanović, Tamara Šuškić, Vladimir Tabašević i Marjan Čakarević.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja