event_note Промоција књиге
13.12.2018 - 13.12.2018 access_time 20:15

Промоција студије Пола Шредера о трансцендентном стилу 13. децембра у КЦНС

location_on Трибина младих
event_note Промоција књиге
13.12.2018 - 13.12.2018 access_time 20:15

Промоција студије Пола Шредера о трансцендентном стилу 13. децембра у КЦНС

location_on Трибина младих

У оквиру фестивала ЕУРО-ИН ФИЛМ, у четвртак, 13. децембра у 20 часова и 15 минута, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада одржаће се промоција студије Пола Шредера Трансцендентни стил на филму: Озу, Бресон, Драјер. Учествују: Срђан Савић – уредник издања и директор Нишког културног центра и Дејан Дабић – уредник Филмског и видео програма НКЦ.

 

Књига Трансцендентни стил на филму: Озу, Бресон, Драјер Пола Шредера, у издању Нишког културног центра (НКЦ) и Југословенске кинотеке, даје анализу филмског стила тројице аутора, а то су „најјапанскији“ редитељ Јасуђиро Озу, велики француски редитељ Роберт Бресон и чувени дански редитељ Карл Теодор Драјер. То значајно издање, у оригиналу објављено 1972, приредили су Срђан Савић, Игор Тохољ и Александар Ердељановић.

Реч је о једној од најтежих филмских књига која обухвата и историју, религију, филозофију и друге области – каже управник Архива Југословенске кинотеке Александар Саша Ердељановић, истичући да је Пол Шредер, редитељ великих филмова америчке кинематографије (Плава крагна, Људи мачке, Амерички жиголо, У подземљу секса, Мишима…) и изузетан сценариста (Таксиста, Разјарени бик…), такође и сјајан интелектуалац. У међувремену, у Америци се појавило ново издање књиге, са дужим уводом у којем Шредер анализира и опус Андреја Тарковског, Теа Ангелопулоса и Беле Тара, те се очекује да ће НКЦ и Кинотека моћи и то да објаве.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања