event_note Промоција књиге
11.02.2014 - 11.02.2014 access_time 19,30 сати

Промоција романа „Пад клавира“ Лауре Барне (Завод за уџбенике)

location_on Трибина младих
event_note Промоција књиге
11.02.2014 - 11.02.2014 access_time 19,30 сати

Промоција романа „Пад клавира“ Лауре Барне (Завод за уџбенике)

location_on Трибина младих

Промоција романа „Пад клавира“ Лауре Барне (Завод за уџбенике)О књизи

Године 1932. књижевница и хеленисткиња Аница Савић Ребац доноси на Филозофски факултет своју докторску дисертацију Предплатонска еротологија. Изабрала је за ментора најпознатијег српског филолога и историчара религије Веселина Чајкановића. Њихове судбине, кроз вампирску причу, прожимају се све до дана када је срушена кућа чувене породице Чајкановић, 15. марта 2012.

Ово је роман о историји једне породице, њеном успону и паду, али и односа друштва према личностима које су допринеле духовном и културном напретку нације. Ово је роман и о историји једног клавира као метафоре за немила и неправедна дешавања у предратно и послератно доба. Сва имена у роману Пад клавира су, упркос снажној фикцији, аутентична.

Роман баштини духовну атмосферу једног од најпрестижнијих београдских насеља – Сењака, као и догађаје који су се, или се могли одвијати управо ту, средином прошлог века. Роман почиње рушењем куће једног од најзначајнијих српских историчара религије и филолога Веселина Чајкановића. Прича о Сењаку 1945. и 1946. године, најочитија је управо кроз судбину Веселина Чајкановића, једног од најзначајнијих српских интелектуалаца протеклог века, који је након студија и доктората у Немачкој, оба балканска као и Први светски рат провео у војничком рову, да би по окончању Другог светског рата остао без грађанске части, да би га нешто касније и сам живот напустио. Поред Чајкановића, ту духовну атмосферу Сењака, у овом роману, чине играчице бриџа: глумица Жанка Стокић, Мара Росандић (супруга вајара Томе Росандића), сликарка Зора Петровић и Исидора Секулић. Па ипак све то је основа и позадина на којој Лаура Барна остварује роман, у којој клавир, као централна фигура и симбол у кући Чајкановића служи као нека врста књижевног артефакта и симбола око кога се структуира читава прича и вампирски заплет и драма на Сењаку.

О аутору

Лаура Барна је приповедач, романсијер и есејиста. Живи и ради у Београду као слободни уметник. Члан је Удружења књижевника Србије. До сада је објавила књигу есеја Уметност нема дефиницију, романе Протовир, Невоље господина Т. или сутерен, Црно тело, Моја последња главобоља, Четири елемента, Санаторијум под белим и Ђорђонеова клетва, као и књиге прича Дијалог о камену и Тамо нека.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања