event_note Изложба
23.04.2014 - 28.04.2014 access_time 12 часова

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „ЧУВАРИ УСПОМЕНА И СВЕДОЦИ ИСТОРИЈЕ“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
23.04.2014 - 28.04.2014 access_time 12 часова

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „ЧУВАРИ УСПОМЕНА И СВЕДОЦИ ИСТОРИЈЕ“

location_on Трибина младих

     У Трибини младих Културног центра Нови Сад ће, у среду 23. априла 2014. године у 12 часова, бити промовисана  монографија „Чувари успомена и сведоци историје“. У исто време, биће отворена и изложба фотографија аутора заступљених у њој.

     У овој изузетној монографији представљен је 61 аутор са укупно око 330 фотографија. Реч је о првој књизи у којој су, кратким биографијама и делом њиховог опуса, представљени фоторепортери из целе Војводине.

Међу осталима, ту су Геза Барта и Јулије Брежан који су ударили темеље фоторепортерског позива у покрајини, па утемељивачи квалитетне фотографије у старој дами српског новинарства, листу „Политика“ Стеван Крагујевић, Петар Оторанов и Јован Ритопечки, оснивачи фото-службе Националне агенција Танјуг  и репортери заслужни за њене светске домете Бранислав Обрадовић, Христифор Настасић, Богдан Брадваревић, Антон Ваш, Недељко Деретић…

Ту су, разуме се, и Јован Вајдл и Стеван Лазукић који су радећи за новосадски „Дневник“ фотографске страндарде у том листу подигли на светски ниво. Ту је и Боривој Миросављевић који, поред одличног ока, и пером бележи, публикује и од заборава спашава све што се тиче српске фотографије.

Бора Војиновић из „Мађар Соа“ био је један од првих правих спортских фоторепортера, док је Ана Лазукић била прва жена професионални фоторепортер у Србији, потврдивши својим даром и квалитетом да и жене могу да буду врхунски професионалци. И отворивши врата Чили Давид, Александри Ерски и другим млађим дамама.

У овој драгоценој монографији је, наравно, и Јарослав Пап који је, учећи од оних врхунских, и сам постао један од најбољих репортера на Балкану. Ту су и Бранко Лучић, Ласло Дорман, Драгутин Савић, Андраш Отош, Мартин Цандир, Гаврило Грујић, Драган Антонић…, дакле имена која се у фотографским круговима изговарају са дубоким, и заслуженим, поштовањем.

С друге стране, Михаљ Молдвај је радећи цео живот за чувени немачки „Штерн“ доказао да су наши аутори и спремни и способни за највише домете. То су, радећи за најпознатије медије света, потврдили и Имре Сабо и Саболч Дудаш.

Мада су дубок траг оставили и у низу других листова, Матија Коковић, Зоран Јовановић – Мачак и Дарко Дозет су дали изузетан лични ауторски печат сјајној фоторепортерској школи „Вечерњих новости“.

Поред наведених, у монографији је  мноштво других аутора који су својим квалитетом и преданим радом заслужили место међу 60 најбољих.

Монографија је штампана на српском и енглеском језику и после промоције биће достављена свим већим библиотекама у Војводини и граду Београду као и школама и институција које се баве фотографијом. Издавач је Фото асоцијација Војводине, основана 2013. године, првенствено ради популаризације фотожурнализма и  унапређења положаја фотографије у Друштву.

Аутор мoнографије је Дарко Дозет, дугогодишњи фоторепортер „Дневника“, Танјуга и „Вечерњих Новости“ и она је одуживање дуга према колегама од којих је учио и од којих учи и данас.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања