event_note Промоција књиге
05.03.2019 - 05.03.2019 access_time 19.00

Промоција књиге „Борово- сумрак једног свитања“ новинара и публицисте Славка Бубала 5. марта на Трибини младих

location_on Трибина младих
event_note Промоција књиге
05.03.2019 - 05.03.2019 access_time 19.00

Промоција књиге „Борово- сумрак једног свитања“ новинара и публицисте Славка Бубала 5. марта на Трибини младих

location_on Трибина младих

Промоција књиге „Борово – сумрак једног свитања“ новинара и публицисте Славка Бубала, биће одржана у уторак, 5. марта у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада са почетком у 19 часова. O књизи ће говорити директор вуковарског СКЦ-а Срђан Секулић, историчар Боривој Чалић из Вуковара, врстан познавалац Борова Ивица Жабић и аутор.

Књига говори о настанку фабрике ‘Бата’ која је након Другог светског рата понела име ‘Борово’, њеном развоју и свим сегментима живота у радничком насељу које је упоредо с фабриком, 30-их година прошлог века, градио чешки индустријалац Томаш Бата. Изграђена у атару данашњег Борова, фабрика је заједно с насељем до 1941. године била у саставу општине Борово, а затим су је усташке власти декретом одузеле и припојиле Вуковару. Тако је настало Борово насеље. Славко Бубало је истражујући старе бројеве новина ‘Борово’, летопис боровског пароха Богдана Дејановића и текстове у београдској штампи тог времена, те бележећи сећања сведока, дошао до бројних података о ‘феномену’ Борова које је већ у првих десет година постало модерно индустријско насеље и узор многима.

Бубaлo у књизи пишe и o Сoкoлскoм пoкрeту, бoрoвскoм aeрoдрoму, првoj жeни рaтнoм пилoту нa Бaлкaну Maриjи Дрaжeнoвић, успeшнoм бoксeру Tикaну Пaвлoвићу, Рaдничкoм дoму кao мeсту друштвeних дoгaђaja, купaлишту нa Дунaву, снимaњу филмa o Taрзaну у бoрoвскoм риту, прoслaви Ђурђeвдaнa, oснивaњу нoвинa ‘Бoрoвo’ првoг фaбричкoг листa у Jугoслaвиjи, бoрoвскoм кину и кoрзу. 

СЛАВКО БУБАЛО (Вуковар, 3. август 1964) – новинар и публициста. Школовао се у Борову и Вуковару. Након завршене школе запослио се 1985. године у Комбинату „Борово”, у „Творници стројева”, где је радио све до 1997. године.

Од 2007. године је главни уредник листа Извор који издаје Заједничко веће општина из Вуковара. Као дугогодишњи каратека (каратеом се бави од своје једанаесте године), Бубало је и главни уредник стручног часописа Гири из области каратеа који издаје Казе Ха Карате-до Академија Србије, чији је и члан.

Из области каратеа и борилачких вештина објавио је два издања књиге Мала карате енциклопедија (2005, 2007).

У издању Завода за уџбенике Србије објавио је књигу политичких коментара Да разбистримо (2016). За документарни филм Зоран добио је Специјалну награду жирија на Међународном филмском фестивалу у Апатину (2010) и Другу награду у конкуренцији филмова „Културна еволуција” у Москви (Братина, 2014).

Члан је и сарадник Матице српске из Новог Сада. Живи и ради у Борову насељу и Вуковару.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања