event_note Промоција књиге
24.03.2015 - 24.03.2015 access_time 18:30 часова

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „РЕСТАРТ“

location_on Трибина младих
event_note Промоција књиге
24.03.2015 - 24.03.2015 access_time 18:30 часова

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „РЕСТАРТ“

location_on Трибина младих

 

Стихови младих аутора

mamula

 

Промоција књиге „Рестарт“ (панорама нове поезије у Србији, округли сто и читање), биће одржана у уторак 24. марта од 18.30 часова на Трибини младих Културног центра Новог Сада. У програму учествују приређивач панораме Горан Лазичић, ауторке пратећег текста Јана Алексић, Јелена Ангеловски и Вања Радаковић, песници и песникиње Ивана Максић, Данило Лучић, Бојан Марковић, Јана Растегорац Вукомановић, Синиша Туцић, Соња Јанков, Урош Пајић и Бојан Самсон.

О књизи

Избор песама у панорами „РЕСТАРТ“ одсликава квалитет и поетичку разноврсност поезије коју стварају млади аутори и ауторке у Србији. Заступљени су стихови традиционалније усмерених песникиња и песника, који се надовезују на позномодернистичко наслеђе српске поезије; затим лирско-наративни, веристички стихови, пре свега интимистичког, исповедног типа; поезија обележена утицајем нових технологија, мас-медија и поп културе, експериментални, фрагментарни стихови, ослоњени на тековине (нео)авангар-дних покрета; поезија усредсређена на сам језик, на трагу постструктура-листичке теорије; стихови социјалног и политичког бунта, инспирисани антинацио-налистичким, антиклерикалним, феминистичким ангажманом и ЛГБТ активи-змом; поезија хумора и сатире, гротеске и апсурда, ироније и провокације.

Унутар корица ове књиге заједно су ликови који готово увек иду у пару: Одисеј и Пенелопа, Мухамед Али и Џо Фрејзер, Исус Христос и Понтије Пилат, Мики и Мини Маус; али и неки који су вероватно само овде могли да се сретну, као на пример Клаудија Шифер и Милош Црњански, Слободан Милошевић и Ејми Вајнхаус, Славој Жижек и Цеца Ражнатовић, Алберт Ајнштајн и Рушка Јакић, Марина Перазић и Серен Кјеркегор… Сходно присутности и статусу порнографије у савременој култури, који су у многим аспектима аналогни антрополошким матрицама на којима почива мит, америчке порно звезде које се појављују у низу песама – Џена Џејмесон, Алексис Тексас, Ева Ангелина – у новим улогама обједињују традиционалне функције песничких муза и својства богиња…

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања