event_note Promocija knjige
27.11.2019 - 27.11.2019 access_time 20:00

Promocija knjige pesnika Đorđa Sladoja „Zanatski dom“ 27. novembra u klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih
event_note Promocija knjige
27.11.2019 - 27.11.2019 access_time 20:00

Promocija knjige pesnika Đorđa Sladoja „Zanatski dom“ 27. novembra u klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih

Promocija knjige pesnika Đorđa Sladoja „Zanatski dom“ biće održana u sredu 27. novembra u 20 časova u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Pored autora, na promociji knjige će govoriti Ivan Negrišorac i Želidrag Nikčević.

O KNJIZI

Iz kakve to čudesne riznice Đorđo Sladoje svakom novom knjigom pred čitaoca iznosi nepatvoreno lirsko blago? Zašto je već sam ton njegove pjesme, koja je u krajnjoj liniji ipak običan tekst, toliko očaravajući? Kako je uopšte moguće da tkanje zvuka i smisla tako neusiljeno a suvereno prerasta u jedinstven pjesnički odjek, kao da ne pjeva neki hercegovački Sladoje, nego srpski jezik pjeva sam od sebe, po sopstvenoj melodiji? I sve to u vremenu opšte grubosti, vreve i nestrpljenja, kad pred težinom realnosti koja nas okružuje ono „poetsko“ (u najboljem slučaju) izgleda kao plemenita nemoć, kad i o najznačajnijim pjesnicima imamo samo načelnu i pojednostavljenu predstavu – što je veoma nepravedno, jer nam veliki pjesnici uvijek govore nove stvari.

Već je rečeno: kao što novo proljeće na grane drveta ne vraća ono staro lišće, nego se rađa novo, tako nam i pjesnik svaki put daruje nova sazvučja, nove tonske i misaone impulse, novu tugu i radost – koliko god nas svakodnevica udaljavala od iskonske poetske harmoncje. Zanatski dom, nova pjesnička zbirka Đorđa Sladoja, u tom smislu je istovremeno i bolni prekor zaboravnim zemljacima i istinski praznik savremene srpske lirike.

Želidrag Nikčević

O AUTORU

Đorđo Sladoje rođen je 1954. godine u Klinji kod Uloga, u Gornjoj Hercegovini. Gimnaziju je završio u Sečnju, a studije sociologije u Sarajevu.

Objavio je knjige pesama: Dnevnik nesanice (1976), Veliki post (1984), Svakodnevni utornik (1989), Trepetnik (1992), Plač Svetog Cave (1995), Petozarni mučenici (1998), Daleko je Hilandar (2000), Ogledalce srpsko (2003), Mala vaskrsenja (2006), Manastirski baštovan (2008, 2009), Zlatne olupine, (2012), Silazak u samoću (2015), Pevač u magli (2017) i Zanatski dom (2019)

Objavio je i knjigu pesama za decu Nemoj da me zazmajavaš (2004), te knjige izabranih pesama Dani lijevljani (1996), Čuvarkuća (1999), Duša sa sedam kora (2003), Pogled u avliju (2006), Gorska služba (2010), Zemlja u reči (2011) i Odlaganje odlaska (2019). Priredio je Najlepše pesme Rajka Petrova Hoga (2002). Pesme su mu prevođene na više stranih jezika i zastupljene u mnogim antologijama srpskog pesništva. U Moskvi mu je 2007. godine objavljena knjiga izabranih pesama na ruskom i srpskom jeziku – Privikavanje na budućnost – koju je priredio Andrej Bazilevski.

Dobio je Zmajevu nagradu, Dučićevu nagradu, Žičku hrisovulju, nagrade Branko Ćopić, Laza Kostić, Jelena Balšić, Risto Ratković, Skender Kulenović, Duško Trifunović, Matijević, Šantićevu nagradu, Petrovdanski vijenac, Kruna despota Stefana Lazarevića, Kočićevo pero, Kondir Kosovke devojke, Pečat Varoši sremskokarlovačke, BIGZ-ovu nagradu, Pjesnik – svjedok vremena, nagradu lista Mladost, Grad pisaca – Herceg Novi, Zaplanjski Orfej, Oktobarsku nagradu grada Vrbasa, Odzivi Filipu Višnjiću, Veliku bazjašku povelju u Rumuniji, nagradu Zmaj Ognjeni Vuk, Marko Miljanov, te Pesničko uspenje, na 700-godišnjicu manastira Banjska, te nagrade Despotica mati Angelina, Račansku povelju i Disovu nagradu.

Biblioteka „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva, povodom nagrade „Žička hrisovulja“, organizovala je razgovor o Sladojevoj poeziji i 2008. godine objavila zbornik radova sa tog skupa – Đorđo Sladoje, pesnik. Kulturni centar u Plužinama i novosadski izdavač Orfeus objavili su, 2016. godine, zbornik radova o poeziji Đorđa Sladoja pod naslovom Silazak u samoću.

Živi i radi u Novom Sadu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja