event_note Promocija knjige
23.04.2019 - 23.04.2019 access_time 19:00

Promocija knjige „Novosadski tekstualizam“ Silvie Dražić 23. aprila u KS „Svilara“

location_on Druga lokacija: Kulturna stanica SVILARA
event_note Promocija knjige
23.04.2019 - 23.04.2019 access_time 19:00

Promocija knjige „Novosadski tekstualizam“ Silvie Dražić 23. aprila u KS „Svilara“

location_on Druga lokacija: Kulturna stanica SVILARA

Promocija knjige Silvie Dražić „Novosadski tekstualizam” održaće se u utorak 23. aprila u Kulturnoj stanici „Svilara” (Đorđa Rajkovića 6b), s početkom u 19 časova. Na promociji će, pored autorke, govoriti Gojko Tešić i Dragan Đorđević.

Ukratko o ovom izboru, autorima i pesmama koje je obuhvatio:

Ovde predstavljen izbor poezije obuhvata pesnike koji su delovali šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka čija je pesnička praksa tokom tog perioda, unekoliko u skladu sa vladajućim duhom vremena – čije se ozračje prelilo i na jugoslovenski kulturni i umetnički prostor – bila zaokupljena pitanjima jezika i teksta. Fokusirajući se teritorijalno na vojvođanske pesnike, bez pretenzije da bude iscrpan, ovaj rad predstavlja isečak iz mape onih istraživanja u sferi jezika koja su tih godina, osim u Vojvodini, zahvatila i alternativni umetnički prostor u Hrvatskoj i Sloveniji, konstituisan mimo vladajuće umetničke paradigme i zvaničnih institucija kulture.

U hrestomatiju su, abecednim redom, uvrštena dela Branka Andrića, Slavka Bogdanovića, Vojislava Despotova, Janeza Kocijančića, Vladimira Kopicla, Miroslava Mandića, Slavka Matkovića, Mirka Radojičića, Judite Šalgo, Slobodana Tišme, Vujice Rešina Tucića i Milana Živanovića. Već ovlašan pogled na odabrane pesme pokazuje da su ovi autori, moglo bi se reći, neravnomerno zastupljeni i predstavljeni u ovom izboru. U odbranu takve nejednake i naizgled ćudljive selekcije može se reći da se ona rukovodila samim opusom ovih stvaralaca.

Tekstualistička poezija je u određenom vremenskom periodu (kraćem ili dužem) upravo tih kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina prošlog veka bila izabrani pesnički postupak ovde odabranih autora. Neretko joj je prethodilo bavljenje konceptualnom umetnošću, pa su se novo razumevanje umetnosti i njemu svojstveni umetnički principi, kao i stečena iskustva, prenosili i u oblast poezije..

(Silvia Dražić)

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja