event_note Промоција књиге
23.04.2019 - 23.04.2019 access_time 19:00

Промоција књиге „Новосадски текстуализам“ Силвие Дражић 23. априла у КС „Свилара“

location_on Друга локација: Културна станица СВИЛАРА
event_note Промоција књиге
23.04.2019 - 23.04.2019 access_time 19:00

Промоција књиге „Новосадски текстуализам“ Силвие Дражић 23. априла у КС „Свилара“

location_on Друга локација: Културна станица СВИЛАРА

Промоција књиге Силвие Дражић „Новосадски текстуализам” одржаће се у уторак 23. априла у Културној станици „Свилара” (Ђорђа Рајковића 6б), с почетком у 19 часова. На промоцији ће, поред ауторке, говорити Гојко Тешић и Драган Ђорђевић.

Укратко о овом избору, ауторима и песмама које је обухватио:

Овде представљен избор поезије обухвата песнике који су деловали шездесетих и седамдесетих година прошлог века чија је песничка пракса током тог периода, унеколико у складу са владајућим духом времена – чије се озрачје прелило и на југословенски културни и уметнички простор – била заокупљена питањима језика и текста. Фокусирајући се територијално на војвођанске песнике, без претензије да буде исцрпан, овај рад представља исечак из мапе оних истраживања у сфери језика која су тих година, осим у Војводини, захватила и алтернативни уметнички простор у Хрватској и Словенији, конституисан мимо владајуће уметничке парадигме и званичних институција културе.

У хрестоматију су, абецедним редом, уврштена дела Бранка Андрића, Славка Богдановића, Војислава Деспотова, Јанеза Коцијанчића, Владимира Копицла, Мирослава Мандића, Славка Матковића, Мирка Радојичића, Јудите Шалго, Слободана Тишме, Вујице Решина Туцића и Милана Живановића. Већ овлашан поглед на одабране песме показује да су ови аутори, могло би се рећи, неравномерно заступљени и представљени у овом избору. У одбрану такве неједнаке и наизглед ћудљиве селекције може се рећи да се она руководила самим опусом ових стваралаца.

Текстуалистичка поезија је у одређеном временском периоду (краћем или дужем) управо тих касних шездесетих и раних седамдесетих година прошлог века била изабрани песнички поступак овде одабраних аутора. Неретко јој је претходило бављење концептуалном уметношћу, па су се ново разумевање уметности и њему својствени уметнички принципи, као и стечена искуства, преносили и у област поезије..

(Силвиа Дражић)

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања