event_note Промоција књиге
20.12.2018 - 20.12.2018 access_time 18.00

Промоција књиге Момира Булатовића „Невидљиви ланци. Моћ непостојећег новца“ 20. децембра у КЦНС

location_on Трибина младих
event_note Промоција књиге
20.12.2018 - 20.12.2018 access_time 18.00

Промоција књиге Момира Булатовића „Невидљиви ланци. Моћ непостојећег новца“ 20. децембра у КЦНС

location_on Трибина младих

Промоција књиге „Невидљиви ланци. Моћ непостојећег новца“ аутора Момира Булатовића биће одржана у четвртак, 20. децембра, с почетком у 18 часова, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор ће говорити о узроцима и последицама светске финансијске кризе, деловању банкарске закулисе и другим занимљивим темама из света високих финансија.

 

О књизи „Невидљиви ланци. Моћ непостојећег новца“

 

Моћ непостојећег новца.

Новац је неким људима најважнија ствар на свету. Свим осталим је веома важан. Али, шта ако стварни новац уопште не постоји? Ако је у питању велика и пажљиво смишљена илузија?

Кованице и новчанице су незнатни део укупног новца у оптицају. Данашњи новац је само дигитални запис у компјутерима великих банака и инвестиционих фондова, који брзином светлости путује и влада светом – а може да нестане у трену.

Како банке, ни из чега, стварају новац и како присвајају туђе депозите? На чему се заснива америчко богатство? Како Кина и Америка развијају однос сложене међузависности? Како је Русија одговорила на напад на њену економију? Зашто се тражи злато и шта представља биткоин? Зашто је створен „лаки“ новац и како је он постао „паметан“? Како су велике америчке и европске банке опљачкале периферију ЕУ и посвађале збратимљене народе Европе? Шта се дешавало на Кипру, у Грчкој, Шпанији, Француској и Италији? Како Немачка доминира Европом и зашто је Дојче банка симбол лажне моћи? Како је настала криза кредита везаних уз швајцарски франак? Како све то има везе с нашим судбинама? Има ли излаза из кризе и које су могућности за то?

Момир Булатовић се усудио не само да разуме већ и да покуша да објасни свет високих финансија који је тајан, али управља судбинама милијарди људи. Зато је ова књига драгоцена свима који се питају: „Шта се то дешава, куда иде овај свет – и како да финансијски преживим у њему?“

Биографија аутора: 

Момир Булатовић, рођен 1956. године у Београду, основну школу и гимназију похађао је у Задру, у Хрватској. Економски факултет је завршио у Подгорици, гдје је магистрирао 1986. године. Докторску дисертацију из области менаџмента одбранио је на Европском универзитету у Београду 2006. године. На истом универзитету је изабран у звање редовног професора.

Објавио је више десетина научних и стручних радова из политичке економије и међународних односа. Написао је и више књига. Последња је Економија и демократија – држати главу изнад (Подгорица, 2011).

У области публицистике, аутор је књига: Мање од игре – више од живота (1991); Црна Гора – еколошка држава (1996); Правила ћутања (2004) и Неизговорена одбрана (2006).

Био је предсједник Предсједништва СР Црне Горе од 1990. до 1992, предсједник Републике Црне Горе од 1993. до 1998. и предсједник Савезне владе Савезне републике Југославије од 1998. до 2000. године.

Након бављења политиком посветио се приватном бизнису и стручном усавршавању.

Живи и ради у Подгорици и Београду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања