event_note Промоција књиге
18.04.2018 - 18.04.2018 access_time 19:30

Промоција књиге Мирјане Поповић-Радовић „ТАЈНА МАРГИНАЛНОГ“ 18. априла у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Промоција књиге
18.04.2018 - 18.04.2018 access_time 19:30

Промоција књиге Мирјане Поповић-Радовић „ТАЈНА МАРГИНАЛНОГ“ 18. априла у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Промоција књиге

Мирјане Поповић – Радовић

„ТАЈНА МАРГИНАЛНОГ“

 – питома оаза стварности

(Прометеј, Нови Сад, 2017)

 

Среда, 18. април 2018., 19,30 сати

Клуб „Трибина младих“

Културни центар Новог Сада

 

О књизи ће говорити:

МИЛАН ВЛАЈЧИЋ, критичар

ДРАГАН ПРОЛЕ, критичар

ЗОРАН КОЛУНЏИЈА, уредник књиге

МИРЈАНА ПОПОВИЋРАДОВИЋ, аутор

 

Тајна маргиналног је нова књига Мирјане Поповић-Радовић, која је већ својим претходним остварењима Поетика свакодневног, Књижевна радионица изгнанства Милоша Црњанског, Српским витешким кодексом, привукла пажњу широке јавности.

У својој новој књизи на провокативан начин она поставља кључно питање савремене епохе – шта је центар, где је main-stream, где је тежиште?

Кроз феноменолошки приступ стваралаштву, књижевности, филму и сликарству, преко 22 есеја, ауторка осветљава тему маргиналности, стварајући узбудљиву слику наше савремености.

 

Мирјана Поповић – Радовић је аутор до сада публикованих 12 књига и око 200 књижевно-теоријских текстова, објављених у домаћим и страним најзначајнијим часописима, као и студија у зборницима Института за књижевност Србије, опредељући се за компаративни приступ страном модерном прозном изразу са нашим модерним исказом и традиционалним, митским књижевним наслеђем.

Докторирала је са темом модерне српске кратке приче и њених извора у митској прошлости (објавила је књигe Српска митска прича и Српски витешки кодекс), опредељујући се за есејистичку форму у писању о књижевним садржајима, уз феноменошки метод инспирисан постмодернистичком теоријом „обновљеног митотворства“ модерне прозе, што карактерише све њене теме о којима пише и начин њеног исказа. Тако је настала и књига Митолошки речник биљног светa – митске приче о биљу (2010).

Водила је научно истраживање на књижевним рукописима у Народној библиотеци Србије као и Легат и књижевну заоставштину Милоша Црњанског, и објавила је у 2 издања (друго допуњено и проширено) књиге Књижевна радионица изгнанства Милоша Црњанског (1993. и 2003. године). Успела је истражујући живот и дело Црњанског да после читавих 60 година од објављивања, његов заборављени детективски роман Подземни клуб угледа светлост дана, а публиковала га је Народна библиотека као фототипско издање 1985.

Феноменолошки схваћен путопис из којег је настала њена књига Поетика свакодневног (Прометеј, 2000), коју је читалачка публика изузетно примила тражећи примерке те књиге све до данашњих дана наставио се својеврсном путописном књигом по просторима Београда, трагом сећања на уметнике који су у том граду живели и на сопствено детињство и одрастање, у њеној књизи Београд као аутобиографија (2013. и 2017.).

Мирјана Поповић-Радовић је 1991. године била позвана трагом своје књиге Српска митска прича, на Конгрес о краткој причи и њеним истраживачима у Ајову у САД, у својству оснивача Међународног друштва за кратку причу СССС, чији је постала члан.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања