event_note Promocija knjige
25.10.2014 - 25.10.2014 access_time 12 časova

Promocija knjige „IZVOD IZ KNJIGE ROĐENIH“ Mark Tompson

location_on Druga lokacija: Američki kutak, Petra Drapšina 3
event_note Promocija knjige
25.10.2014 - 25.10.2014 access_time 12 časova

Promocija knjige „IZVOD IZ KNJIGE ROĐENIH“ Mark Tompson

location_on Druga lokacija: Američki kutak, Petra Drapšina 3

Promocija knjige

MARK TOMPSON: IZVOD IZ KNJIGE ROĐENIH

*PRIČA O DANILU KIŠU

(CLIO, Beograd, 2014)

U razgovoru učestvuju:

MARK TOMPSON, autor

Dr ZORAN PAUNOVIĆ, urednik izdanja

ZORAN HAMOVIĆ, direktor i gl. urednik

O KNJIZI

Tokom gotovo dve decenije, Mark Tompson predano je proučavao Kišovu zaostavštinu i razgovarao sa njegovom porodicom, prijateljima i poštovaocima. Intimno poznavanje piščevog života i regionalne istorije čine osnovu njegovog temeljnog čitanja i razumevanja Kišovih dela i okolnosti u kojima su stvarana.

Više od odavanja priznanja jednoj važnoj figuri srpske književnosti i jugoslovneske, ili još bliže srednjoevropske kulture, ova knjiga je neobičan, subjektivan vodič kroz destruktivne putanje politike koje će, nedugo posle Kišove smrti, dovesti do izbijanja najvećeg nasilja u Evropi od Drugog svetskog rata.

Tompsonova knjiga odaje svojevrsno priznanje Kišovom eksperimentalizmu, budući i sama u svojoj formi – eksperimentalna. Komponovana je kao niz komentara na kratki Kišov autobiografski tekst pod nazivom Izvod iz knjige rođenih.

U svom recenzentskom tekstu Čarls Simić ukazuje na važnu činjenicu da je Izvod iz knjige rođenih prva biografija i obimna kritička studija o Danilu Kišu na engleskom jeziku.

U naše vreme, kaže Čarls Simić, kada se strana književnost sve manje predaje na koledžima i univerzitetima i kad studenti, pa čak i neki njihovi profesori, ne prepoznaju nekada poznata imena, odlučnosti izdavača poput Dalkey Archive, Northwestern University Press, i još nekoliko njih u SAD da nastave sa objavljivanjem pisaca iz zemalja koje mnogi smatraju kulturnim zabitima junački je poduhvat. Zahvaljujući njima, sve što je Kiš napisao prevedeno je i sada se može naći u knjižarama, a njegove knjige i dalje bude interesovanje ozbiljnih čitalaca savremene književnosti, kao što objavljivanje knjige Marka Tompsona pokazuje

 O AUTORU

Mark Tompson višestruko je nagrađivani britanski istoričar i pisac, a Izvod iz knjige rođenih ove godine uvršten je među pet najboljih biografskih izdanja 2013. godine u SAD – prema izboru američkog Nacionalnog udruženja književnih kritičara (NBCC).

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja