event_note Промоција књиге
25.10.2014 - 25.10.2014 access_time 12 часова

Промоција књиге „ИЗВОД ИЗ КЊИГЕ РОЂЕНИХ“ Марк Томпсон

location_on Друга локација: Амерички кутак, Петра Драпшина 3
event_note Промоција књиге
25.10.2014 - 25.10.2014 access_time 12 часова

Промоција књиге „ИЗВОД ИЗ КЊИГЕ РОЂЕНИХ“ Марк Томпсон

location_on Друга локација: Амерички кутак, Петра Драпшина 3

Промоција књиге

МАРК ТОМПСОН: ИЗВОД ИЗ КЊИГЕ РОЂЕНИХ

*ПРИЧА О ДАНИЛУ КИШУ

(CLIO, Београд, 2014)

У разговору учествују:

МАРК ТОМПСОН, аутор

Др ЗОРАН ПАУНОВИЋ, уредник издања

ЗОРАН ХАМОВИЋ, директор и гл. уредник

О КЊИЗИ

Током готово две деценије, Марк Томпсон предано је проучавао Кишову заоставштину и разговарао са његовом породицом, пријатељима и поштоваоцима. Интимно познавање пишчевог живота и регионалне историје чине основу његовог темељног читања и разумевања Кишових дела и околности у којима су стварана.

Више од одавања признања једној важној фигури српске књижевности и југословнеске, или још ближе средњоевропске културе, ова књига је необичан, субјективан водич кроз деструктивне путање политике које ће, недуго после Кишове смрти, довести до избијања највећег насиља у Европи од Другог светског рата.

Томпсонова књига одаје својеврсно признање Кишовом експериментализму, будући и сама у својој форми – експериментална. Компонована је као низ коментара на кратки Кишов аутобиографски текст под називом Извод из књиге рођених.

У свом рецензентском тексту Чарлс Симић указује на важну чињеницу да је Извод из књиге рођених прва биографија и обимна критичка студија о Данилу Кишу на енглеском језику.

У наше време, каже Чарлс Симић, када се страна књижевност све мање предаје на колеџима и универзитетима и кад студенти, па чак и неки њихови професори, не препознају некада позната имена, одлучности издавача попут Dalkey Archive, Northwestern University Press, и још неколико њих у САД да наставе са објављивањем писаца из земаља које многи сматрају културним забитима јуначки је подухват. Захваљујући њима, све што је Киш написао преведено је и сада се може наћи у књижарама, а његове књиге и даље буде интересовање озбиљних читалаца савремене књижевности, као што објављивање књиге Марка Томпсона показује

 О АУТОРУ

Марк Томпсон вишеструко је награђивани британски историчар и писац, а Извод из књиге рођених ове године уврштен је међу пет најбољих биографских издања 2013. године у САД – према избору америчког Националног удружења књижевних критичара (NBCC).

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања