event_note Промоција књиге
22.10.2019 - 22.10.2019 access_time 19.00

Промоција књиге Хрвоја Класића „Бијело на црно: лекције из прошлости за будућност“ 22. октобра у клубу „Трибина младих”

location_on Трибина младих
event_note Промоција књиге
22.10.2019 - 22.10.2019 access_time 19.00

Промоција књиге Хрвоја Класића „Бијело на црно: лекције из прошлости за будућност“ 22. октобра у клубу „Трибина младих”

location_on Трибина младих

Промоција књиге познатог хрватског интелектуалца Хрвоја Класића „Бијело на црно: лекције из прошлости за будућност“, у издању Накладе Љевак, биће одржана у уторак 22. октобра у клубу „Трибина младих“, с почетком у 19 часова. О књизи ће поред аутора говорити и Бојан Панаотовић – директор Културног центра Новог Сада.

 

 

Бијело на црно: лекције из прошлости за будућност је књига колумни Хрвоја Класића, познатог хрватског историчара и предавача савремене историје на Одсеку за историју Филозофског факултета у Загребу, које се недељно објављују на порталу Net.hr.

Класић у својим колумнама критикује лажни национализам, устаје против понављања фашизма и уочава квалитетне појаве у хрватском друштву. У својим кратким есејима аутор врло елоквентно, занимљиво и аргументовано подсећа јавност на важност дијалога и међусобног уважавања, пишући против спреге политике и криминала, обнављања фашистичко-нацистичких становишта, опструкције демократије и лажирања историјских чињеница.

 

 

Размишљајући о својој професионалној и друштвеној улози процијенио сам да писање знанствених радова и држање наставе студентима, колико год се трудио бити квалитетан и иновативан, није довољно. Зато сам одлучио искористити сва средства како бих оно чиме се бавим што више приближио најширој јавности. Циљ је био резултате властитих истраживања „једноставним“ језиком учинити разумљивима, занимљивима и интригантнима свима који нису професионални повјесничари. Сматрао сам, и све сам увјеренији у исправност тог става, да бити знанственик и друштвено ангажиран интелектуалац нису позиције које једна другој сметају.“ (Хрвоје Класић)

 

О аутору

Хрвоје Класић рођен је 1972. године у Сиску.  На Одсеку за историју Филозофског факултета у Загребу дипломирао је 1997. године где је и магистрирао и докторирао. Од 1995. године запослен је као професор историје у гимназији у Сиску, а од 2003. године на Одсеку за историју Филозофског факултета.

Добитник је Годишње награде Друштва свеучилишних наставника и других знанственика у Загребу за 2006. годину. Исте године добио је и Годишњу награду града Сиска за књигу Хрватско прољеће у Сиску. Коаутор је документарне серије Хрватско прољеће, настале у продукцији Хрватске радио-телевизије. Године 2012. објавио је значајну и хваљену књигу Југославија и свијет 1968. у издању „Накладе Љевак“, која се нашла у ужем избору за две награде (Киклоп и Јутарњи лист). Добитник је награде „Светозар Прибичевић“ за унапређење хрватско-српских односа за 2016. годину.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања