event_note Промоција књиге
06.02.2018 - 06.02.2018 access_time 19:00

Прoмоција књиге др Милана Мицића „Ђура Јакшић – једна епоха“

location_on Трибина младих
event_note Промоција књиге
06.02.2018 - 06.02.2018 access_time 19:00

Прoмоција књиге др Милана Мицића „Ђура Јакшић – једна епоха“

location_on Трибина младих

Промоција књиге др Милана Мицића „Ђура Јакшић – једна епоха“ одржаће се 6. фебруара у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада са почетком у 19 часова. О књизи ће говорити: Родољуб Бошкић, директор СКТЦ «Ђура Јакшић» Српска Црња – издавач, Драги Ивић, директор Центра за културу Пожаревац – издавач, др Горан Васин, рецензент књиге, др Драган Проле, рецензент књиге, Недељко Лучић, музичка пратња, др Милан Мицић аутор.

Књига „Ђура Јакшић – једна епоха“ др Милана Мицића говори о митском и историјском у родољубивој поезији Ђуре Јакшића. “Студија др Милана Мицића о родољубивој поезији Ђуре Јакшића је истовремено синтеза те поезије и историја српског народа у Ђурино, али и време које он дотиче својим песмама. Ово дело иза себе нема слично у нашој историографији, беспрекорно је и – обавезујуће.“ – извод из рецензије др Иване Спасовић.

„Рукопис др Милана Мицића о Ђури Јакшићу представља леп допринос српској историографији када је у питању познавање српске родољубиве поезије и њен утицај на друштвене и политичке прилике. Мицић уверљиво и концизно пише о Ђури Јакшићу, тумачи га, представља српској историографији на до сада нов и оригиналан начин.“ – извод из рецензије доц. др Горана Васина

„Пресудне факторе Мицић открива у процесу европеизације, који су добрим делом конституисали Срби пречани, због своје културне другости називани „Швабама“ од стране својих сународника јужно од Саве и Дунава. Међу осталим „Швабама“, Ђура Јакшић се одликовао снажном родољубивом поезијом, чија сврха је била да посредством песничке уметности обликује јавно мњење и да пружи подстрек за интензивнију борбу за коначно ослобођење од туђинске власти. Посебности те борбе Мицић умесно разоткрива у двозначној, амбивалентној српској визији Европе тога времена. С једне стране, Европа је важила као културни и цивилизацијски образац насупрот некултурној, варварској османлијској власти. С друге стране, у датом политичком тренутку исти тај европски узор је, ради спутавања продора руских интереса у Југоисточну Европу, подржавао и тиме одржавао у животу Отоманску империју на издисају. Оно што је у културном погледу било идеализовано, у политичком је остало лишено свих илузија. Вредност Мицићеве књиге састоји се управо у указивању на ову двозначност статуса Европе чија актуелност нарочито долази до изражаја у настојањима Србије усмереним ка европским интеграцијама. Због тога у најбољој вери препоручујемо ову књигу за објављивање.“ – извод из рецензије проф. др Драгана Пролeта.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања