event_note Промоција књиге
14.12.2018 - 14.12.2018 access_time 20:15

Промоција књиге Божидара Зечевића Велики филмски знак 14. децембра у КЦНС

location_on Трибина младих
event_note Промоција књиге
14.12.2018 - 14.12.2018 access_time 20:15

Промоција књиге Божидара Зечевића Велики филмски знак 14. децембра у КЦНС

location_on Трибина младих

У оквиру фестивала ЕУРО-ИН ФИЛМ, у петак, 14. децембра у 20 часова и 15 минута, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада одржаће се промоција књиге мр Божидара Зечевића Велики филмски знак. Поред аутора, на промоцији ће говорити и Срђан Савић – уредник издања и директор Нишког културног центра, Дејан Дабић – уредник Филмског и видео програма НКЦ и Верица Новаков – главна уредница Издаваштва НКЦ.

 

Бата је душа епохе. Друга половина XX века у животу српског и јужнословенских народа не би могла да се исприча без увида у уметничку, друштвену и људску тековину Велимира Бате Живојиновића. Он је, као што каже наслов књиге, „знак свог времена“, који је преживео све његове успоне и падове.

– Ако би требало да се у свемир пошаље прича о једној земљи, времену и народу, онда би било довољно послати дело Бате Живојиновића, и свако ко никада није чуо за нас схватио би о чему се ради. Бата није само врхунски глумац, вероватно наш највећи глумац, већ је и знак једне епохе и времена у ком је живео. Он симболизује то доба не само својим улогама него и другим активностима. О њему се пуно тога зна, и зато сам ја у овој књизи тражио неку другу димензију његове личности и стваралаштва. Мој приступ је био антрополошки, мене је интересовало шта стоји у позадини тог знака и онда сам почео да тражим. И мислим да сам кроз његове улоге открио шта стоји у позадини тог знака. Једини је од наших глумаца код кога се издвајају два лица: једно је позитивно, јер он је био симбол НОБ-a, иако никада није учествовао у рату, али је и антијунак у филмовима, криминалац и сам ђаво у филму Саше Петровића Мајстор и Маргарита(…) Његове две најбоље улоге остварене су у филмовима Бреза и Три, и то су по мени уједно два најбоља југословенска филма – истиче аутор.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања