event_note Ciklus
01.04.2014 - 01.04.2014 access_time 20 sati

Primož Oberžan – „OTPADNIK” Muzička stereodrama za čoveka i mašinu

Ciklus: "Ozvučavanja"
location_on Tribina mladih
event_note Ciklus
01.04.2014 - 01.04.2014 access_time 20 sati

Primož Oberžan – „OTPADNIK” Muzička stereodrama za čoveka i mašinu

Ciklus: "Ozvučavanja"
location_on Tribina mladih

( U saradnji sa SKC iz Beograda i Redakcijom scenskog programa KCNS )

»Znate li što nam se desilo u poslednjih 20 godina? Desilo nam se smeće! Ljudi su prodali svoje živote za gomile bezvrednog smeća na kredit! I sve ovo smeće kamioni dan za danom voze na moj otpad. Proučavanje otpadaka je arheologija ljudske gluposti modernog doba…«

Priča Otpadnika formirala se kroz život Primoža Oberžana koji već dve decenije stupa  neobičnim stvaralačkim putem kao muzičar, filozof, pedagog i vođa kolektiva The Stroj. Otpadnik je njegov prvi pozorišno-muzički projekt koga je, kako sam kaže, pisao, konstruisao i komponovao poslednje dve godine.

Protagonista Otpadnika, profesor Franz Spielmann, se kao bezposlen filozof naseli na otpadu, gde počne da traga za neobičnim predmetima i otpadnim mašinama iz kojih izrađuje metamašine odnosno strojeve za proizvodnju smisla.

Otpadnik je originalna kritika i refleksija potrošačkog društva, nabijena sa energičnim muzičkim kompozicijama na specialno izrađenih instrumentih autora,  izlaže vlastitu životnu filozofiju – metamehaniku.

Tekst, muzika, performance, instrumentarij i svetlo: Primož Oberžan

»Kad sam stajao tamo i gledao Otpadnika  jako mi je brzo postalo jasno da u stvari gledam eksplozivnu i bezkompromisnu Oberžanovu osobnu ispovest. Podivljana nežnost. Brutalna tačnost. Retka neukalupljenost. Malo je stvari u životu koje su me digle do stanja euforije. Otpadnik jeste.«

Jan Cvitkovič

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9o3m54cnktM[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja