event_note Циклус
01.04.2014 - 01.04.2014 access_time 20 сати

Примож Обержан – „ОТПАДНИК” Музичка стереодрама за човека и машину

Циклус: "Озвучавања"
location_on Трибина младих
event_note Циклус
01.04.2014 - 01.04.2014 access_time 20 сати

Примож Обержан – „ОТПАДНИК” Музичка стереодрама за човека и машину

Циклус: "Озвучавања"
location_on Трибина младих

( У сарадњи са СКЦ из Београда и Редакцијом сценског програма КЦНС )

»Знате ли што нам се десило у последњих 20 година? Десило нам се смеће! Људи су продали своје животе за гомиле безвредног смећа на кредит! И све ово смеће камиони дан за даном возе на мој отпад. Проучавање отпадака је археологија људске глупости модерног доба…«

Прича Отпадника формирала се кроз живот Приможа Обержана који већ две деценије ступа  необичним стваралачким путем као музичар, филозоф, педагог и вођа колектива The Stroj. Отпадник је његов први позоришно-музички пројект кога је, како сам каже, писао, конструисао и компоновао последње две године.

Протагониста Отпадника, професор Franz Spielmann, се као безпослен филозоф насели на отпаду, где почне да трага за необичним предметима и отпадним машинама из којих израђује метамашине односно стројеве за производњу смисла.

Отпадник је оригинална критика и рефлексија потрошачког друштва, набијена са енергичним музичким композицијама на специално израђених инструментих аутора,  излаже властиту животну филозофију – метамеханику.

Текст, музика, перформанце, инструментариј и светло: Примож Обержан

»Кад сам стајао тамо и гледао Отпадника  јако ми је брзо постало јасно да у ствари гледам експлозивну и безкомпромисну Обержанову особну исповест. Подивљана нежност. Брутална тачност. Ретка неукалупљеност. Мало је ствари у животу које су ме дигле до стања еуфорије. Отпадник јесте.«

Јан Цвиткович

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9o3m54cnktM[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања