event_note Pozorišna predstava
16.11.2018 - 17.11.2018 access_time 19.00

Premijera predstave „Pisma slobodi“ 16. novembra u Velikoj sali

location_on Velika sala
event_note Pozorišna predstava
16.11.2018 - 17.11.2018 access_time 19.00

Premijera predstave „Pisma slobodi“ 16. novembra u Velikoj sali

location_on Velika sala

Povodom obeležavanja stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji u petak, 16.  novembra u 19 časova biće održana premijera predstave „Pisma slobodi“ u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, a u subotu 17. novembra prva repriza. 

Ulaz je slobodan. Zbog ograničenog kapaciteta sale rezervacije su poželjne i moguće ih je obezbediti pozivom na broj: 063/459-913.

 

Uloge: Mirjana Trebinjac, Sofija Mijatović, Boško Petrov, Marko Savković i Aleksandar Milković.

 

Reč reditelja:

Predstava obrađuje temu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji kroz aspekt sudbine pojedinca u istorijskim događajima koji su doveli do stvaranja zajedničke države. Okosnica predstave su pisma, pisana u periodu od početka Prvog svetskog rata do 1918. godine. Neka od pisama su pisale ličnosti koje su veoma poznate u našoj istoriji, a neka pisma su pisali vojnici za koje nikada nismo čuli, majke koje nikada nisu uspele da pošalju pismo koje su pisale, a neka pisma nisu nikada ni stigla na željenu adresu. Život malog čoveka, pojedinca, je ono čime se grade promene i istorijski događaji. Žrtva sudbine pojedinca je ono što kasnije menja subdinu drugih.

 

Biografija reditelja

Ivana Janošev, diplomirala i masterirala režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Nikite Milivojvića i Borisa Liješevića. 2014. godine režirala je studentski film ,,Orman’’ po pripoveci Gi de Mopasana. Iste godine je režirala predstavu ,,Sladoled’’ po tekstu Mira Gavrana u Pozorištu mladih. 2015. snimila je dokumentarni film ,,Mrtvi kapital’’ za koji je dobila nagradu na festivalu Artorium u Slovačkoj i Special mention nagradu na Mikro faf festivalu 2018. godine. Tokom 2015. režirala je televizijsku seriju ,,Dnevnjak’’ na RTV-u. Diplomirala je 2016. godine sa predstavom ,,Kraj partije’’ Semjuela Beketa. Tokom 2017. režirala je monodramu ,,Ana’’ po motivima romana ,,Ana Karenjina’’ (Pozorište mladih) i predstavu „Sivi vrtovi“ (kamerna scena Srpskog narodnog pozorišta). Na Festivalu monodrame za decu Zmajevih dečijih igara dobila je nagradu za originalni napisani tekst. Kao asistent reditelja učestvovala je na predstavi ,,Evgenije Onjegin’’ u režiji Borisa Likeševića u Pozorištu mladih i na predstavi ,,Put oko sveta za 60 sekundi’’ u režiji Mie Knežević u Srpskom narodnom pozorištu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja