event_note Позоришна представа
16.11.2018 - 17.11.2018 access_time 19.00

Премијера представе „Писма слободи“ 16. новембра у Великој сали

location_on Велика сала
event_note Позоришна представа
16.11.2018 - 17.11.2018 access_time 19.00

Премијера представе „Писма слободи“ 16. новембра у Великој сали

location_on Велика сала

Поводом обележавања стогодишњице присаједињења Војводине Србији у петак, 16.  новембра у 19 часова биће одржана премијера представе „Писма слободи“ у Великој сали Културног центра Новог Сада, а у суботу 17. новембра прва реприза. 

Улаз је слободан. Због ограниченог капацитета сале резервације су пожељне и могуће их је обезбедити позивом на број: 063/459-913.

 

Улоге: Мирјана Требињац, Софија Мијатовић, Бошко Петров, Марко Савковић и Александар Милковић.

 

Реч редитеља:

Представа обрађује тему присаједињења Војводине Србији кроз аспект судбине појединца у историјским догађајима који су довели до стварања заједничке државе. Окосница представе су писма, писана у периоду од почетка Првог светског рата до 1918. године. Нека од писама су писале личности које су веома познате у нашој историји, а нека писма су писали војници за које никада нисмо чули, мајке које никада нису успеле да пошаљу писмо које су писале, а нека писма нису никада ни стигла на жељену адресу. Живот малог човека, појединца, је оно чиме се граде промене и историјски догађаји. Жртва судбине појединца је оно што касније мења субдину других.

 

Биографија редитеља

Ивана Јаношев, дипломирала и мастерирала режију на Академији уметности у Новом Саду, у класи Никите Миливојвића и Бориса Лијешевића. 2014. године режирала је студентски филм ,,Орман’’ по приповеци Ги де Мопасана. Исте године је режирала представу ,,Сладолед’’ по тексту Мира Гаврана у Позоришту младих. 2015. снимила је документарни филм ,,Мртви капитал’’ за који је добила награду на фестивалу Арториум у Словачкој и Special mention награду на Микро фаф фестивалу 2018. године. Током 2015. режирала је телевизијску серију ,,Дневњак’’ на РТВ-у. Дипломирала је 2016. године са представом ,,Крај партије’’ Семјуела Бекета. Током 2017. режирала је монодраму ,,Ана’’ по мотивима романа ,,Ана Карењина’’ (Позориште младих) и представу „Сиви вртови“ (камерна сцена Српског народног позоришта). На Фестивалу монодраме за децу Змајевих дечијих игара добила је награду за оригинални написани текст. Као асистент редитеља учествовала је на представи ,,Евгеније Оњегин’’ у режији Бориса Ликешевића у Позоришту младих и на представи ,,Пут око света за 60 секунди’’ у режији Мие Кнежевић у Српском народном позоришту.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања