event_note Промоција књиге
15.12.2014 - 15.12.2014 access_time 19 часова

ПРЕДСТАВЉАЊЕ МОНОГРАФИЈЕ И ДВОСТРУКОГ КОМПАКТ ДИСКА

location_on Друга локација: Матица српска, (Матица српска 1)
event_note Промоција књиге
15.12.2014 - 15.12.2014 access_time 19 часова

ПРЕДСТАВЉАЊЕ МОНОГРАФИЈЕ И ДВОСТРУКОГ КОМПАКТ ДИСКА

location_on Друга локација: Матица српска, (Матица српска 1)


Омаж Мокрањцу и културној историји Србије


  Представљање монографије “Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914) Иностране концертне турнеје са Београдским певачким друштвом” (уредница Биљана МИлановић), и двоструког компакт диска “Имагинарни музеј Мокрањчевих дела: Снимци световне хорске музике” (уредница Мелита Милин, приредила Биљана Милановић), одржаће се у понедељак 15. децембра од 19 часова у Свечаној сали Матице српске. О издањима ће говорити музиколози др Катарина Томашевић, др Ивана Медић, др Богдан Ђаковић и мр Биљана Милановић, док ће поздравну реч одржати потпредседник Матице српске проф. мр Ненад Остојић. Догађај заједнички организују Матица Српска и Културни центар Новог Сада.

Књига “Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914.) Иностране концертне турнеје са Београдским певачким друштвом, резултат је сарадње еминентних музиколога из научних центара Немачке, Русије, Мађарске, Бугарске, Турске, Грчке, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије, окупљених око истраживања првог организованог представљања српске музике у иностранству. Ова колективна монографија доноси много нових информација о Мокрањчевим концертним турнејама са Београдским певачким друштвом, оствареним у бројним градовима централне и источне Европе и Балкана крајем 19. и на почетку 20. века. Уз истраживања примарних извора, којима је знатно обогаћена библиографија о Мокрањцу, књига сведочи о динамичном, али до сада мало познатом сегмент српске културне историје.
Турнеје су сагледане у сложеним оквирима међународне културе и политике, а њихова рецепција протумачена је као успешан резултат приближавања српске музике другим нацијама, као показатељ тада актуелних идеја словенске, јужнословенске, југословенске у балканске узајамности и као истакнути пример укључивања музичког стваралаштва у стратегије српске културне дипломатије у годинама које су претходиле избијању Првог светског рата. Стога је ово издање намењено читаоцима који су заинтересовани како за музичку историју тако и за историју културе, политике и дипломатије.
Двоструки компакт диск “Имагинарни музеј Мокрањчевих дела”, као треће издање у едицији “Пробуђени архив”, садржи дигитализоване архивске снимке Мокрањчеве световне хорске музике, бележене на магнетофонским тракама током друге половине 20. века, које се чувају у Фонотеци Радио Београда. Заступљено је двадесет композиција антологијским интерпретацијама Хора Радио телевизије Београд и диригената Михаила Вукдраговића, Милана Бајшанског, Боривоја Симића, Златана Вауде и Младена Јагуша. Овај репрезентативни ансамбл и његови диригенти били су стожери у неговању извођачке традиције Мокрањчевих опуса, доприносећи снажењу концепта националне музичке класике утемељене у остварењима најпопуларнијег српског композитора.
Издање је опремљено опсежном програмском књижицом на српском и енглеском језику, са студијом о извођачкој традицији Мокрањчеве музике, текстовима о композитору, диригентима и ансамблу, коментарима о композицијама, као и поетским текстовима који су у делима заступљени.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања